null Beeld

Flory: “Al gauw ging mijn zakgeld op aan sigaretten”

Flory Hartog (52) is chef tekst. Ze is getrouwd met Tjerk en heeft twee zonen: Sepp (16) en Kobus (12).

Flory Hartog

Roken

Vijftien was ik toen ik mijn eerste sigaret opstak. Ik wilde stoer en volwassen zijn, en roken was de weg ernaartoe. Dacht ik. Dat allereerste trekje zit nog vers in mijn geheugen. Vooral de reactie van mijn lijf (ik moet nú naar de wc!) en die vieze smaak in mijn mond vergeet ik nooit meer. Ondanks de overduidelijke nadelen zette ik door, zodat al gauw het grootste deel van mijn zakgeld opging aan tabak. De rush van die eerste sigaret van de dag, om kwart over acht in het fietsenhok bij school, was gewoon té lekker. Van het rookritueel maakte ik een hele studie. Van hoe je een sigaret uit het pakje tikte en het snelle aansteken tot en met hoe ik de sigaret vasthield en de rook quasi on­verschillig uitblies. Alles voor die ‘wie maakt me wat?’ Madonna-uitstraling, zoals ze op de filmposter van Desperately Seeking Susan staat. In die tijd voor mij het toppunt van eigenzinnig en sexy.
Lang verhaal kort, ik rookte veel en volop tot mijn 28e. Ik stopte. Ik begon. Ik stopte. Ik begon. De verslaving was real. Totdat ik op mijn 35e een kind wilde. Toen werd het opeens makkelijk om de zucht naar nicotine voorgoed het hoofd te bieden. Net als mijn tieneridool Madonna trouwens, die inmiddels streng anti-roken is. Tijdens een van haar concerten, zo’n tien jaar geleden, dreigde ze zelfs te stoppen met zingen als haar rokende fans niet onmiddellijk hun sigaretten zouden doven. Verstand komt met de jaren, dat blijkt maar weer.

null Beeld

Volgende week in Libelle: verander je leven met de Tiny Habits-methode

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden