Brief aan mijn dochter

Frida (54): “Lief kind, daar ga je dan. Eindelijk op eigen benen”

Birds Beeld Getty Images
BirdsBeeld Getty Images

De dochter van Frida (54) heeft tot haar dertigste thuis gewoond. Nu gaat ze samenwonen met haar vriendin.

Krista IzelaarGetty Images

Lief kind,

Daar ga je dan, eindelijk op eigen benen. Ik ben zo blij voor je. Dertig ben je nu, al heel lang een volwassen vrouw. Toen ik jouw leeftijd had, was ik al tien jaar getrouwd en had ik een kind. Op mijn dertigste was jij zes. Al jarenlang zeggen ze tegen me: “Het wordt nu wel tijd dat ze uit huis gaat.” Ach, daar weet je alles van, tegen jou zeiden ze dat ook. Ik heb me nooit iets van die opmerkingen aangetrokken, van mij mag je blijven zo lang je wil. “Maar dat is niet gezond!” zou mijn vriendin, die psycholoog is, zeggen. Dan haal ik mijn schouders op, zolang wij allebei gelukkig zijn, vind ik het prima.

Het huis zal leeg zijn zonder jou. Bij het idee dat jij hier niet meer woont, krijg ik een knoop in mijn maag. We zijn altijd zo ontzettend sámen geweest. Vanaf het moment dat je vader vertrok toen jij twaalf was moesten wij het met ons tweetjes redden. Gelukkig was jij een lief en makkelijk kind. Ik heb je nooit hoeven opvoeden of motiveren, je deed altijd je best, alles ging vanzelf. Ik kan me niet herinneren dat we ooit ruzie hebben gehad. Terugkijkend vraag ik me wel af of ik je niet te veel als gelijke heb behandeld. We zijn altijd meer vriendinnen geweest dan moeder en dochter. Daar heb ik het weleens over gehad met mijn psychologenvriendin. Volgens haar was het geen goed teken dat jij zo meegaand was. Pubers horen zich af te zetten tegen hun ouders om zich los te kunnen maken. Tja, dat losmaken is bij ons inderdaad tot nu toe niet erg goed gelukt. Je bent een deel van mij, als een arm of een been, maar om te zeggen dat jouw vertrek voelt als een amputatie gaat te ver. We wisten allebei dat het een keer zou gebeuren, en ik hoop je nog met grote regelmaat te zien. Dat zal toch wel? Kom je af en toe eten? En zullen we samen nog vaak naar de paarden gaan?

Eén van de redenen dat je zo lang thuis bent blijven wonen, is omdat het een tijdlang niet goed met je ging. Rond je twintigste kreeg je last van angsten en paniekaanvallen. Je moest zelfs je studie afbreken, de faalangst brak je op. Het was verschrikkelijk om je zo ongelukkig te zien. Op het dieptepunt waren er dagen dat je je kamer niet uit kon komen, ik voelde me zo machteloos. Na jarenlange therapie krabbelde je langzaam op. Je begon een nieuwe studie, kreeg andere vrienden, ging steeds meer uit. Je ging steeds steviger in je schoenen staan. Pas vanaf het moment dat je Bowien ontmoette via je werk bloeide je echt op. Nog nooit heb ik je zo gelukkig gezien als de afgelopen anderhalf jaar. Het verbaasde jou ook dat je verliefd was geworden op een vrouw. Je had af en toe een date met een man, maar een echte relatie had je niet eerder gehad. Je had er moeite mee het mij te vertellen, maar ik was alleen maar heel erg blij voor je. Eerlijk gezegd was ik soms bang dat je over zou blijven, dat je tot het einde der dagen bij je moedertje zou blijven wonen.

null Beeld

Bowien is fantastisch, ik kan zien dat zij net zo gek op jou is als jij op haar. En nu gaan jullie samenwonen, in een heel leuk dijkhuisje in een mooi dorp. Er lopen schapen achter het huis, jullie zijn van plan om kippen te houden. Dit past bij jou. Het is wel even slikken dat dit leuke huisje op een uur rijden is. Niet de andere kant van de wereld, maar ik ben zó gewend dat je dicht bij me bent.

Ik zal mezelf opnieuw moeten gaan uitvinden lieve dochter, helemaal alleen. Wat zal het wennen zijn, maar ik ga me niet eenzaam voelen. Zodra ik merk dat ik mezelf zielig vind, roep ik mezelf tot de orde. Ik ben natuurlijk absoluut niet zielig, heb genoeg leuke mensen om me heen. Ik wens je alle geluk van de wereld, ik ga je alleen héél erg missen.

Dikke knuffel,

Mama

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden