null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Frituurpan schoonmaken? Zo doe je dat snel en grondig

Frituren is lekker, snel en makkelijk. Het schoonmaken van de frituurpan na afloop is helaas een minder leuk klusje. Maar als je dit handige trucje eenmaal weet, valt het voortaan reuze mee. 

Hoe maak je een frituurpan schoon? Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt doen. Het nadeel is dat je er in de meeste gevallen veel tijd aan kwijt bent. Alle onderdelen van de frituurpan met een sopje met afwasmiddel schoonmaken werkt prima, maar is nogal intensief én duurt lang. Een speciale frituurpanreiniger gebruiken is ook een optie, maar is dan weer een stuk duurder. Allemaal niet ideaal, dus.

Frituurpan snel schoonmaken

Wat wel heel goed werkt, snel is en ook nog eens weinig geld, tijd en moeite kost, is de frituurpan in de vaatwasser doen. Er zijn wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Haal voordat je het vet uit de frituurpan verwijdert de stekker uit het stopcontact. Gebruik je vloeibaar vet? Giet het vet dan terug in de lege verpakking. Gebruik je vast frituurvet? Bewaar dit dan even in een pan. Als de frituurpan eenmaal leeg is, veeg je het achtergebleven vet weg met keukenpapier. Hierna kun je alle losse onderdelen van de frituurpan, zoals de binnenpan en het mandje, in de vaatwasser zetten.

Geen vaatwasser?

Als je geen vaatwasser hebt of de onderdelen van de frituurpan er niet goed in passen, kun je de frituurpan ook op een andere (snelle) manier schoonmaken. Vul hiervoor de binnenpan voor driekwart met water en voeg een vaatwastablet aan toe. Hang vervolgens het mandje in de binnenpan en steek de stekker van de frituurpan in het stopcontact. Zet de frituurpan nu zo'n 10 minuten aan op maximaal 90 graden. Schakel het apparaat uit, haal de stekker uit het stopcontact, leeg de binnenpan en spoel de pan en het mandje goed na met heet water.

Hoe vaak maak je een frituurpan schoon?

Hoe vaak je de frituurpan schoon moet maken, ligt aan hoe vaak je hem gebruikt. Er zijn meerdere factoren waaraan je kunt zien dat je de olie moet verversen. Als je de olie eruit haalt, kun je meteen de frituurpan even schoonmaken.

Je moet de olie verversen (en de frituurpan schoonmaken) als een (of meerdere) van de volgende stellingen geldt:

  • Het vet/de olie is een stuk donkerder
  • Het vet/de olie wordt stroperig
  • Het vet/de olie gaat walmen of krijgt schuimbelletjes langs de wand van de frituurpan
  • Je frietjes of snacks bakken niet meer droog en krokant en krijgen een sterke smaak
  • Je hebt het vet/de olie al drie maanden niet gebruikt

Met deze tips moet het ongetwijfeld lukken om de frituurpan weer mooi schoon te krijgen!

LibelleTV laat je in dit korte filmpje zien hoe je de frituurpan met een vaatwastablet schoonmaakt:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Margriet, Startpagina. Beeld: Getty Images

null Beeld
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden