null Beeld

Geitenkaasplankje met vruchtensalami en pecannoten

Redactie Libelle.nl

Zoek kazen bij elkaar met een thema, ik houd erg van geitenkaasjes, dus ik ging naar de goede kaaswinkel voor een stukje Ste. Maure (asgeitenkaas) en Perail en Brebille Papillon Cloche.

Geef niet te veel kaas, het vult erg. Het gaat echt om de smaak. Ik reken hooguit 1 kleine eetlepel kaas per persoon en geef drie tot maximaal vijf soorten. Er komt ook nog taart hierna. Geef bij de plank een schijfje vruchtensalami. Wat over is kan lang worden bewaard in de koelkast.

Voor de vruchtensalami

  • 175 g gedroogde vijgen, steeltjes verwijderd en grofgehakt
  • ¼ tl kaneel
  • 1 tl vanille-extract
  • snuf zout
  • 1 el fijne sinaasappel- of mandarijnrasp
  • 75 g gedroogde dadels, fijngehakt
  • 75 g gedroogde abrikozen, fijngehakt
  • 50 g licht geroosterde en ongezouten pecannoten, fijngehakt

Doe de vijgen, kaneel, vanille-extract, zout en citrusrasp in een keukenmachine en pulseer tot een kleverige pasta. Schep in een grote kom en roer de gehakte dadels, abrikozen en pistachenoten erdoor tot een gelijkmatig verdeelde pasta. Dit is een stevig klusje. Rol het deeg met vochtige handen tot een worstvorm. Knip een groot vel bakpapier en leg op een sushimatje. Hebt u die niet dan kan het ook zonder. Leg de worst onderaan het vel en rol (met behulp van het sushimatje) de worst zo strak mogelijk op.

Draai de uiteinden dicht als een toffee en druk goed aan zodat u een strakke worst voor u hebt liggen. Leg hem in de koelkast en laat zeker 2 uur opstijven. Snijd de vruchtensalami in dunne schijfjes met een scherp, glad mesje en geef bij een kaasplank.

Bereiden: ca. 20 min. Kcal: 50 p.p. (bij 12 plakjes salami).

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden