null Beeld

Geldt in mijn gemeente een vuurwerkverbod?

Het zou maar zou kunnen dat je deze jaarwisseling geen geknal hoort in jouw straat of wijk. Want nadat Hilversum besloot een (gedeeltelijk) vuurwerkverbod in te stellen, volgden nog negentien gemeentes. Dat blijkt uit een rondgang van Nu.nl onder 403 gemeenten.

Elselien van Dieren


Gemeenten met een (gedeeltelijk) vuurwerkverbod: Amsterdam, Barendrecht, Brielle, Castricum, Den Helder, Geldermalsen, Goes, Heumen, Hilversum, Maassluis, Oirschot, Oud-Beijerland, Rotterdam, Simpelveld, Terschelling, Velsen, Vlaardingen, Vianen en Zeevang.


Deze gemeenten twijfelen nog:

Korendijk, Nuth, Rijssen-Holten, Teylingen, Waddinxveen en Zutphen.

Strafbaar

Door het verbod wordt het afsteken van vuurwerk op vooraf bepaalde plekken in deze gemeenten strafbaar. De meeste verboden gelden rondom winkelcentra, verzorgingshuizen, schoolpleinen, monumentale panden en plekken waar veel dieren verblijven.

De politie maakt zich zorgen

De Nederlandse Politiebond (NPB) maakt zich zorgen over de handhaving in en om de vuurwerkvrije zones in de verschillende Nederlandse steden. Ze zijn bang dat er niet voldoende agenten zijn om het vuurwerkverbod te handhaven. 'Het water staat ons al tot aan de lippen', zegt Han Busker van de NPB. Ruimte voor extra inzet is er nauwelijks.

<img />

Wist je dat...

- Er in de toegestane gebieden vuurwerk mag worden afgestoken van 31 december 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur? Vorig jaar mocht dit al vanaf 31 december 10.00 uur 's ochtends.

- We tijdens de vorige jaarwisseling voor 67 miljoen euro de lucht in schoten? Het jaar daarvoor was dit 65 miljoen.

- Vorig jaar bijna 700 vuurwerkslachtoffers werden behandeld op de Spoedeisende Hulp?

Bronnen: Nu.nl, NRC, Getty Images

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden