null Beeld

Genieten maar: zó laat jij je tuin bloeien in april

Geen klus zo leuk als een buitenklus. In je eigen tuin aan de slag en dan genieten van het resultaat. Lees wat je kunt doen om je tuin in april te laten bloeien.

Marieke Boot

Een beetje afstand graag

De neiging om planten lekker dicht bij elkaar te zetten kennen we allemaal. Kale grond is geen prettig gezicht plus onkruid tiert er welig. Toch is het handiger om de aanbevolen plantafstand aan te houden. Planten hebben namelijk ruimte nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Voor de meeste vaste planten geldt: 7 tot 9 stuks per m2. Grotere soorten zoals siergras of hosta’s hebben al snel 1 m2 ruimte nodig.

Geranium-zevenblad 1-0

Met stip op 1 op de lijst met tuinirritaties: zevenblad. Een onkruid dat elke aanpak van onze kant lachend omzeilt. De natuur doet dat veel beter: geranium macrorrhizum (ooievaarsbek) en maagdenpalm winnen het op alle fronten.

Nu snoeien

  • Siergras (met uitzondering van de wintergroene soorten). Kan tot kort boven de grond worden ingekort. Als je van boven naar beneden korte stukjes knipt, kun je dat als mulch gebruiken voor tussen de vaste planten.
  • Zomerbloemers als pluimhortensia, hydrangea arborescens (zoals hortensia Annabelle), vlinderstruik, kerrieplant, hertshooi (hogere soorten) en lavatera moet je kort terugsnoeien (tot ca. 40-50 cm). Deze planten bloeien op eenjarig hout.
  • Lavendel en heiligenbloem. Snoei ze half april terug tot net boven een jonge scheut, anders kan de plant niet meer uitlopen.
  • Groenblijvende hagen als liguster en taxus snoei je na half april. Voorjaarsbloeiers als hibiscus, forsythia, ribes en vroegbloeiende spirea snoei je direct ná de bloei. De plant blijft zo compact en kan nieuwe bloemknoppen aanmaken voor volgend jaar.

Rustig aan met die hogedrukspuit

Niets lekkerder dan op een zonnige voorjaarsdag de buitenmeubels en terrastegels opfrissen. Maar pas op met de hogedrukspuit. De harde straal maakt houten meubels juist kwetsbaarder voor vervuiling omdat het de houtvezelstructuur beschadigt. Voor terrastegels is de hogedrukspuit ideaal, met de kanttekening dat je de voegen met rust moet laten. Dat lijkt niet logisch, want daar zit vaak onkruid dat je lekker weg kunt stralen. Toch is het niet aan te raden. De tegels verliezen stevigheid, er moet nieuw zand in en de losse voegen zijn een ideale plek voor mieren en - jawel - onkruid. Dweilen met de kraan open dus.

Scheuren maar!

Staan vaste planten al langer dan 3 jaar op dezelfde plek en gaat de bloei achteruit? Scheur ze! Dat werkt als een facelift. Steek de plant uit en deel de pol met de hand of een spade in tweeën. Het hart is meestal het oudste deel, dat mag op de composthoop. Plant de delen met veel jonge uitlopers of groeipunten terug in de tuin. Verwerk compost in het plantgat en geef ruim water.

Geen keuzestress

Tuinhandschoenen slijten jammer genoeg vrij snel. Ben je blij met een fijn paar, moet je het jaar erop alweer op zoek naar nieuwe. Tuinwebsite De Wiltfang heeft nu een handige handschoenenkiezer.

Steuntje in de rug

Veel hoge vaste planten zijn gevoelig voor wind en slagregen. Nu ze nog laag zijn, kun je er goed bij om een steuntje te geven. Denk aan bamboestokken of speciaal hiervoor ontwikkelde plantensteunen. Verkrijgbaar bij elk tuincentrum en gespecialiseerde online tuinwinkels.

Nog meer tuininspiratie op doen? Bestel de Libelle Tuin&Zo:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden