null Beeld

Gerard Ekdom: “Voor een huismus ben ik verdraaid weinig thuis”

Sinds zijn vertrek bij 3FM gaat de wekker van Radio 2-dj Gerard Ekdom (38) elke ochtend om 4.44 uur. Zelfs op Tweede Kerstdag moet hij werken, want dan begint de Top 2000. 

Online redactie Libelle

“Ik ben gek op Kerst”, vertelt Gerard als hij zich na de shoot heeft omgekleed en plaatsneemt in het restaurant van het Amsterdamse Loyd Hotel. “Zodra de Sint het pand heeft verlaten, gaat het mapje Kerst aan op de Sonos-muziekspeler, halen we alle kerstspullen tevoorschijn en zetten de kerstboom neer. Ik heb ook een kerstliedjes-tic, ik verzamel ze al jaren. Nog net niet de kerst-cd van Barbra Streisand, maar iets van The Carpenters heb ik zeker. Als dan ook nog de open haard aangaat en we er een mooi glas rode wijn bij nemen, is de kerstsfeer compleet.”

Hoe komt het dat Kerst zo diep zit?

“Dat komt door vroeger. Mijn ouders hadden een bloemen- en plantenzaak en ik had een groot talent om kerststukjes te maken. Echte minituintjes. Het was een knusse tijd. Dan waren we met z’n allen in de zaak aan het werk, terwijl er kerstmuziek aan stond. Ik stond achter in de zaak, tussen mijn opa en mijn oom kerststukjes te maken. Soms kwam er een bestelling van iemand die er wel 60 wilde. Dan vroeg mijn moeder als ze ’s ochtends mijn slaapkamer in kwam: ‘Heb jij vandaag belangrijke lessen?’ ‘Mwah.’ ‘Mooi, want we hebben je nodig.’ En dan ging ik in de weer met bakjes, oase, kaarsen, IJslands mos en skimmia.”

Hoe zag Kerst eruit nadat je ouders hun bloemenwinkel hadden verkocht?

“Het eerste jaar heb ik de nieuwe eigenaar gevraagd: ‘Mag ik niet gewoon een paar stukjes komen maken?’ Dat mocht. Ik ben op de plek gaan staan waar ik altijd met mijn oom en mijn opa stond. Het grappige is dat de zaak totaal is verbouwd, maar precies het stukje waar ik met mijn opa en mijn oom stond, is bewaard gebleven. Later verhuisden mijn ouders naar België en sindsdien vierden we Eerste en Tweede Kerstdag daar. Het was eigenlijk altijd Eerste en Tweede Gourmetdag, haha. Nu niet meer, want mijn moeder is er niet meer. Ze is 12 jaar geleden overleden.”

Vier je nu Kerst met je vader?

“En met mijn stiefmoeder, want mijn vader is hertrouwd. De laatste jaren vieren we het bij ons in Soest. Dan komen mijn zusje en zwager ook, mijn vrouw Nicole kookt en soms nemen de anderen ook een gang mee. Maar juist doordat ik jarenlang met Kerst in het Glazen Huis zat en niet mocht eten, ben ik me er heel bewust van geworden dat eten een bijzaak is. Het feit dat je bij elkaar bent, vind ik belangrijker. Dat is Kerst.”

Dat is er het afgelopen jaar misschien weleens bij ingeschoten, met een ochtendshow en je soundbook 'Hidden treasures'.

“Ja, en daarbij was het ook nog het meest roerige radiojaar ooit. Er zijn ochtendshows gestopt, er zijn dj’s na 12,5 jaar weggegaan, er zijn dj’s bij gekomen, het is een grote verandering, ongelooflijk. Wat een jaar, heb ik vaak gedacht. Toen ik vertrok bij 3FM en ook Coen & Sander vertrokken, merkte je dat als er 2 of 3 poppetjes verschuiven, er ineens van alles gebeurt. De kaarten zijn geschud en worden opnieuw uitgedeeld.”

Vond je het leuk?

“Heel leuk, want het was ook het jaar dat ik ben gaan bouwen aan mijn eigen ochtendshow bij Radio 2. Het jaar waarin ik mijn vorm vond. Vorig jaar was het allemaal een grote paniekaanval! Na 17 jaar weggaan bij 3FM vond ik wel een groot ding. Ik stond in het begin ’s ochtends om 5 uur echt met een knoop in mijn maag in de badkamer en dacht: waar ben ik aan begonnen? Maar ergens in het afgelopen jaar is dat veranderd en heb ik mijn weg gevonden.”

Hoe bevalt het vroege opstaan je?

“Het went nooit, het is meer accepteren. Als je aanvaardt dat de wekker om 4.44 uur afgaat, dan ben je al een heel eind. In het begin is het alleen maar pittig, maar op een gegeven moment komt er een ommezwaai. Nu is het elke ochtend feest.”

Heeft het nieuwe ritme ook consequenties voor je relatie?

“Dat dacht ik aanvankelijk wel, maar het viel erg mee. Als iemand geloofde in mijn nieuwe schema, dan was het mijn lief. Nicole zei: ‘Jij gaat hier lachend doorheen komen.’ En inderdaad, ik word tegenwoordig wakker met een blij gevoel als de wekker gaat: we gaan dat programma weer maken! En als ik om 6 uur de eerste plaat instart, ben ik ultiem gelukkig, dan is het begonnen. Ik merk alleen dat ik af en toe wat sneller op ben ’s avonds. Dat vindt Nicole niet erg, dan gaat zij ook eens lekker vroeg naar bed.”

Dus je zegt niet elke avond: sorry schat, ik heb hoofdpijn?

“Haha, nee! Ik ben blij dat het zo is gegaan. Als je de ochtendshow doet, merk ik dat je echt wordt beluísterd. Vroeger was ik meer behang tussen de middag, nu willen ze echt weten wat ik te zeggen heb. Dat is bizar om mee te maken. Ik word ineens ook overal voor uitgenodigd, ben een graag geziene gast. Ik ga alleen niet overal naartoe, want ik wil ’s avonds lekker op de bank liggen. Ik ben een enorme huismus, die voor een huismus verdraaid weinig thuis is.”

Meer Gerard

Je leest het hele interview met Gerard Ekdom in Libelle 53, vrijdag 16 december in de winkel.

LEES OOK:

VIDEO: Kerstboom gekocht? Tuinvlogger Loes legt uit wat je nu kunt doen.

Interview: Nathalie Huigsloot. Beeld: Sanne Tulp

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden