PREMIUMMotormeiden

Gerda en Anna: “Wij zijn geen lid van een ­motorclub, onze familie ís de motorclub”

null Beeld Bart Brussee
Beeld Bart Brussee

In de motorfamilie van Gerda (62) en Anna Stockmann (27) wil ­altijd wel iemand op een mooie dag een tocht maken.

Krista IzelaarBart Brussee

Gerda: “Motorrijden loopt als een rode draad door zowel het leven van mijn familie als dat van mijn man Theo. Op oude familiefoto’s van Theo zie je ook altijd wel iemand met een motorfiets. Ik denk dat ik daarom zelf ook graag wilde leren rijden. Als twintiger nam ik al lessen; twee keer ben ik afgehaakt, omdat ik zwanger werd en heel sloom werd van de hormonen. Toen mijn kinderen Thomas en Anna er eenmaal waren, kwam het er niet van om de lessen weer op te pakken. Theo haalde op een gegeven moment wél zijn rijbewijs en kocht later ook een motor. Ik was stikjaloers.

Twee keer heb ik bij hem achterop gezeten, maar dat vond ik doodeng: ik wilde zélf de controle hebben. Vijf jaar geleden nam Thomas, mijn oudste, motorrijlessen met een vriend. Dit is het moment, dacht ik. De dood of de gladiolen, ik probeer het nog één keer, samen met hem. Deze keer gingen mijn praktijklessen goed, maar voor ik kon afrijden moest ik eerst mijn theorie-examen halen en dat was een regelrechte ramp. Ik kreeg de stof gewoon niet in mijn hoofd. Steeds weer zakte ik, de zevende keer, de achtste keer… Tot ik als grapje een verrassingsei kreeg waarin een plastic motortje zat. Dat beschouwde ik als een teken. De negende keer dat ik op moest voor mijn theorie, stopte ik het motortje in mijn beha. En ik slaagde... O, wat was ik gelukkig. Het praktijkexamen was daarna een eitje. Gelukkig maar, want ik had al een motor gekocht.”

null Beeld

Een leeg hoofd

Anna: “Ik vond het heel gaaf dat mijn moeder haar rijbewijs haalde, maar was ook een beetje jaloers. Ik wilde zelf ook zó graag. Maar ik was 22 en mocht alleen nog maar een soort tussenrijbewijs halen om met een lichte motor te kunnen rijden. Toch ben ik ervoor gegaan, vooral omdat het met mijn vaders gezondheid de slechte kant op ging – hij heeft de ziekte van Crohn, reuma en een slechte rug. Ik wilde per se nog met mijn beide ouders samen kunnen rijden, wat we nu heel regelmatig doen en dat is zo ontzettend leuk. Mijn vriend rijdt ook motor, net als de vriendin van mijn broer. Ik heb mijn vriend er niet per se op uitgekozen, maar ben wel heel blij dat hij net zo gek van motoren is als ik.”

Gerda: “Eén keer per jaar maken we een ‘Stockmann Tour’. Met een mannetje of twaalf – ons eigen gezin met zijn zessen, maar ook een aantal ooms, neven en nichten – gaan we met de motor op pad hier in Friesland. Het is zo leuk dat we allemaal dezelfde hobby delen. Als we ergens stoppen en de helmen af gaan, zie ik twaalf paar glimmende oogjes. We zijn geen lid van een motorclub, onze familie ís de motorclub, bij wijze van spreken. Als je zin hebt om te rijden, is er altijd wel iemand die mee wil. Al vind ik het ook heerlijk om soms in mijn eentje op pad te gaan; ik ben wat voorzichtiger dan de rest, dat heeft vast toch met mijn leeftijd te maken. Anna heeft inmiddels een racemotor en gaat het liefst keihard. Ze moet vaak op mij wachten. Niet dat ze dat erg vindt, maar soms is het ook fijn om even met niemand rekening te houden. Motorrijden is fantastisch, het geeft zo’n vrij gevoel. Het is de ideale manier om je hoofd leeg te maken, omdat je tijdens het rijden alleen maar dáár aan kunt denken. Net zoiets als skiën.”

null Beeld

Avontuur

Anna: “Mijn moeder en ik gaan er ook vaak samen op uit met de motor. Afgelopen zomer gingen we nog met zijn tweeën naar Luxemburg voor een haarspeldbochtentraining. Daar genieten we enorm van. Het is toch bijzonder dat je dit met je moeder kunt doen? Vrienden van mijn vader zijn weleens jaloers op hem, zij kunnen hun hobby niet delen met hun vrouw of kinderen. Ik vind het onwijs stoer dat mijn moeder dit nog doet.”

Gerda: “Veel mensen zeggen dat ze me stoer vinden, maar zo zie ik dat zelf helemaal niet. Ik vind het vooral één groot avontuur.”

Illustraties Magda Rinkema | Styling: Ronald Huisinga | Haar & make-up: Wilma Scholte | Met dank aan: motormeiden.tv | M.m.v. Shoeby, Only, H&M, Levi’s, Mango, Eksept, Zara

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden