PREMIUMVrouwen met een heftig beroep

Gerechtsdeurwaarder Barbara (46): “Het raakt me als jonge mensen al zo veel financieel gedoe hebben in hun leven”

null Beeld

Barbara (46) is gerechtsdeurwaarder. “Ik sta net zo lief op de stoep bij de bewoners van een villa als in een achterstandswijk.”

Deborah Ligtenberg

“Een deel van mijn werk bestaat uit zorgen dat mensen hun rekeningen betalen. Dat doe ik door ze een berichtje te sturen, te bellen of langs te gaan. Soms moeten we spullen in beslag nemen en verkopen, zodat een rekening kan worden betaald. Als deurwaarder roep ik mensen op voor rechtszaken en ik kom bijvoorbeeld in actie als iemand in een ingewikkelde scheiding verwikkeld is en de ex geen spullen wil teruggeven. In zo’n geval kan ik er met een vonnis van een rechter uiteindelijk voor zorgen dat dit in orde komt.

Het zijn allemaal voorbeelden van hoe je als deurwaarder een soort van verlengstuk bent van de rechterlijke macht. Ik heb nogal een groot rechtvaardigheidsgevoel, daarom past dit zo goed bij mij. Natuurlijk is het vervelend als mensen misschien wel hun huis uit moeten, maar is er ook altijd een andere partij: een bedrijf of instelling die wacht op zijn geld.
Ik heb contact met ongelooflijk veel verschillende mensen, wat het tot een ontzettend leuk vak maakt. Je hebt elke keer weer iemand anders tegenover je. Ik ben echt een mensenmens, ik sta net zo lief op de stoep bij iemand met een villa als in een achterstandswijk. Het is nog nooit uit de hand gelopen. Nee, ik denk niet dat het een rol speelt dat ik een vrouw ben. Al krijg ik weleens de reactie dat mensen niet hadden verwacht dat ik deurwaarder ben. Helaas wordt mijn werk kennelijk nog steeds geassocieerd met norse mannen in pak. Man of vrouw, het draait erom dat je normaal doet tegen mensen, dan doen ze ook normaal tegen jou. Ik ben duidelijk, maar toon ook begrip.”

Neerwaartse spiraal

“De grootste misvatting over mijn werk is dat deurwaarders hardvochtige types zijn die andere mensen het vel over de neus trekken. Niets is minder waar. Voordat ik bij een zaak betrokken word, is er al een heleboel gebeurd. Betalingsherinneringen, aanmaningen, noem maar op. Mensen weten dat ik eraan kom. Sommigen zijn niet in staat om de boel op orde te krijgen en stellen steeds opnieuw verkeerde financiële prioriteiten. Zij hebben een helpende hand nodig en als deurwaarder geef ik die. Dat vind ik een erg mooie kant van mijn vak. Het is het fijnste als niet alleen gebeurt wat het recht vraagt, maar als ik mensen ook kan helpen. Bijvoorbeeld door afspraken met schuldeisers te maken, waardoor een ontruiming toch nog kan worden voorkomen.

Elke dag merk ik weer dat onze maatschappij gericht is op consumeren. Ik zie dat steeds meer jongeren daardoor in de problemen komen. Op je achttiende ben je voor de wet volwassen, maar in de praktijk werkt dat niet zo. Het is best makkelijk voor jongeren om grote schulden te maken. Dat raakt me: zo jong en al zo veel financieel gedoe in hun leven. Als niemand ze daarbij helpt, komen ze in een neerwaartse spiraal terecht, waar ze erg moeilijk uitkomen. Ik kom bijvoorbeeld jonge mensen tegen die een huis hebben gekocht en er totaal geen rekening mee hielden dat er ook energiekosten, gemeentebelasting en al die andere vaste lasten betaald moeten worden. In zulke gevallen zeg ik recht voor z’n raap dat ze familie moeten bellen, hulp moeten zoeken, íets moeten doen omdat ze anders op straat staan. Als ik ze met een hulpverlener in contact kan brengen en ervoor kan zorgen dat ze de boel op orde krijgen, dan geeft me dat een goed gevoel. Zorgen dat dingen gaan zoals ze horen en dat alle partijen daar zo goed mogelijk uitkomen, dat is waarvoor ik het uiteindelijk doe.”

Styling: Ora Bollegraaf. | Haar en make-up: Astrid Timmers. | Kleding: Lauren by Ralph Lauren (jurk), Cuplé (schoenen), Mango (oorbellen).

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden