null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Gesina (55): “Twee zusjes, het klinkt zo gezellig, maar dat is het nooit geweest”

Iedereen heeft een verhaal. Groots en meeslepend of juist klein en ontroerend.

Gesina (55): “Toen onze oudste dochter het huis uit ging om te gaan studeren, had ik daar gemengde gevoelens over. Het was het einde van de periode waarin we als gezin in één huis woonden, samen aan tafel zaten, de badkamer en het leven met elkaar deelden.

Aandacht

Dat die band toen werd verbroken, vond ik erg moeilijk. Aan de andere kant betekende haar vertrek ook het einde van de dagelijkse ruzietjes met haar jongere zus. De oudste vond dat de jongste meer aandacht kreeg en werd voorgetrokken. Iets dat meteen na de geboorte van de jongste was begonnen, want ja: een ander kind aan de borst van mama, hoe erg wil je het hebben?

Twee zusjes, het klinkt zo gezellig, maar dat is het nooit geweest. Mijn man en ik deden alles om de indruk bij de oudste weg te nemen dat de jongste belangrijker was. Daardoor kreeg de oudste waarschijnlijk juist meer aandacht, waarmee de jongste dan weer moeite had.

Gelukkig ging het beter toen ze ouder werden. Op een bepaald moment is het verschil in aanpak tussen een ouder en een jonger kind niet zo groot meer. Het gezinsleven werd er rustiger van, maar vriendinnen werden ze niet.

Leeg huis

Anderhalf jaar na de oudste ging ook de jongste op kamers. Veel eerder dan ik had verwacht. Weer was er de schok en de pijn van het afscheid nemen van een tijdperk. Mijn man en ik werken allebei nog. Ineens was het wel erg stil en leeg in huis als we thuiskwamen. Wat misten wij de verhalen van onze dochters. We misten zelfs hun gekibbel, waar we toch echt vaak meer dan genoeg van hadden gehad.

Met z’n vieren

Verrassend genoeg was er afstand voor nodig om de zusjes naar elkaar toe te laten groeien. Sinds een tijdje spreken ze zelfs met elkaar af om hetzelfde weekend naar ons toe te komen.

‘Leuk hè, mam. Dan zijn we weer even met z’n vieren.’

Nou, mam vindt het heerlijk. Niet alleen omdat de gezamenlijke weekenden zo gezellig zijn, maar ook omdat onze dochters hebben ontdekt dat het best leuk is om een zusje te hebben.”

Interview: Tineke Beishuizen

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden