null Beeld Hollandse Hoogte / Robin Utrecht
Beeld Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Gezaagd of in pot: welke soort kerstboom blijft het langst mooi?

Kun jij niet meer wachten met het kopen van een kerstboom, maar wil je er tot na de jaarwisseling van genieten? Kies jouw kerstboom dan zorgvuldig uit.

Online redactie LibelleHollandse Hoogte / Robin Utrecht

Je hebt al heel veel verschillende soorten kerstbomen en dan heb je ook nog een verschil in een boom met kluit of een gezaagde boom. Is een van de twee soorten een betere keuze als je er zo lang mogelijk van wil blijven genieten?

Kerstboom in pot of gezaagd

Het korte antwoord: ja, een kerstboom in pot gaan langer mee. Kerstbomen die zijn gekweekt in de pot zijn de beste optie (deze staan minstens de laatste twee jaar van de teelt in een pot in de grond) en kun je zelfs na de kerstperiode in je tuin planten. Bomen die met kluit uit de grond worden gehaald en vervolgens in een pot worden gezet, zullen het niet overleven in de tuin. Deze bomen kunnen ook heel lang in huis overleven, maar soms zijn de wortels van deze bomen wel beschadigd bij het uitsteken. Ook kunnen de bijwortels te klein zijn waardoor de boom water niet goed opneemt. Let hier dus goed op bij het kopen van de boom.

Gezaagde boom

Een gezaagde boom kan het ook heel goed uithouden tot na de jaarwisseling, maar daarbij is goede verzorging van de boom wel heel belangrijk. Een gezaagde boom op een houten kruis is de minst goede optie. Deze bomen kun je geen water geven en zullen er dan ook minder lang goed uitzien.

Verzorging van de kerstboom

Hoe zorg je dat jouw kerstboom lang mooi blijft? Dat vraagt om goede verzorging. De verzorging van jouw boom begint al wanneer je 'm in huis haalt. Laat de boom altijd minstens een dag acclimatiseren in de schuur. Dan is het temperatuurverschil minder groot wanneer je 'm naar binnen haalt en zal de boom minder snel zijn naalden verliezen. Een afgezaagde boom kun je het beste nog een stukje afzagen voor je 'm binnen zet. Dan zal de boom het water beter opnemen. Alle soorten kerstbomen moet je water geven. Je kunt een gezaagde kerstboom het beste in een speciale standaard zetten waar je ook het water in kunt gieten. Een kerstboom heeft best veel water nodig. De boom verdampt 1 tot 1,5 liter vocht per dag, dus dat heeft-ie ook dagelijks weer nodig om te zorgen dat hij zijn naalden niet verliest. Te veel water is ook niet goed voor de conditie van de boom.

Geen boom dit jaar? Zo maak je zelf een kerstboom van kistjes:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Radio2.be, VRT. Beeld: ANP

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden