null Beeld

Gonnie: “Ik wil niet meer roken, mijn gezondheid staat nu voorop”

Gonnie van Vliet was al 20 jaar gestopt toen ze er op vakantie 'voor de gezelligheid' weer eentje opstak. Die vakantie duurt al bijna 2 jaar... 

Elselien van Dieren

"Mijn eerste peuk stak ik samen met een vriendinnetje op in het fietsenhok van school. Dat we nog maar 12 waren, maakte bij de winkeliers toen nog niets uit, dus dat pakje sigaretten kregen we gewoon mee. Al snel hoorde een pakje sigaretten bij onze standaard puberuitrusting. Een echte verstokte roker ben ik nooit geworden. Ik rookte in het weekend als ik ging stappen gerust een pakje weg, om vervolgens op zondag met een zere keel wakker te worden. Een ritueel dat zich elke week herhaalde."

LEES OOK: DIT GEBEURT ER MET JE LICHAAM ALS JE STOPT MET ROKEN

Vakantie

"Toen ik op mijn 24e zwanger bleek, ben ik probleemloos van de ene op de andere dag gestopt. Ruim 20 jaren verstreken en nooit taalde ik naar een sigaret. Totdat ik zo'n 2 jaar geleden in een vlaag van verstandsverbijstering op het strand een sigaret aan iemand vroeg. Gewoon ‘voor de gezelligheid’ en alleen tijdens de vakantie. Dat ik probleemloos kon stoppen, had ik toch al eens bewezen? Die vakantie duurt inmiddels al bijna 2 jaar. Een echte fanatieke roker ben ik nog steeds niet. Ik rook ongeveer 3 sigaretten per dag. Zo erg is dat toch niet? Maar toen kwam het vreselijke bericht dat Johan Cruijff longkanker heeft, terwijl hij 25 jaar geleden gestopt is met roken. Soms heb je een eye-opener nodig. Dit was de mijne. Ik wil niet meer roken, mijn gezondheid staat nu voorop. Wish me luck."

Gonnie van Vliet

Heb jij een advies voor Gonnie? Of wil je zelf je verhaal delen? Reageer hieronder!

Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden