null Beeld

Gracieuze verschijning op het platteland

De kerkuil voelt zich prima thuis in Nederland. Het open landschap op ons platteland met akkerranden, houtwallen, hegjes en bosjes worden door deze prachtige roofvogel gretig als jachtterrein gebruikt.

onze Commerciële Redactie

Met zijn lichtgekleurde vleugels en geruisloze glijvluchten is de kerkuil een gracieuze verschijning. Wist je dat een uil zijn kop maar liefst 270 graden kan draaien? Naar beide kanten! Zo kan hij zijn omgeving goed in de gaten houden om te zien of er ergens een prooi is.

Vroeger leefde de kerkuil voornamelijk in oude boerderijen en kerken. Helaas verdwijnen steeds meer oude boerderijen, gaan graanschuren op slot en worden kerken steeds beter geïsoleerd. Het wordt voor de uil zo steeds moeilijker om zijn voornaamste voedsel, de muis, te vinden.

Hoe minder muizen er op het dieet staan, hoe minder eieren ze leggen. Onder optimale omstandigheden legt een kerkuil 4-7 eieren per jaar. In veldmuisrijke jaren zijn de legsels aanzienlijk groter.

Help de kerkuil beschermen

De kerkuil heeft muizen nodig om te kunnen overleven. Natuurmonumenten koopt grond aan, waar ze in het gebied de voedselketen van kruiden, muizen en kerkuilen kunnen herstellen. Tevens worden er nestkasten geplaatst om zo de broedparen een rustige plek geven om te broeden.

Kijk op natuurmonumenten.nl/kerkuil en doneer éénmalig € 10,-

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden