null Beeld

Guido Weijers’ hoogte- en dieptepunten van 2014

Cabaretier Guido Weijers kwam dit jaar vooral in het nieuws met de internetrel die ontstond over de Zeeman-advertentie. Vanavond verzorgt hij de Oudejaarsconference op RTL4. ‘Ik wil dat mensen met een schaterlach terugdenken aan 2014.’

Helene van Santen

Hoe denk je zelf terug aan 2014?

“2014 was een extreem goed sportjaar. We zijn derde geworden op het WK voetbal, het waren onze succesvolste Olympische Spelen ooit, Epke Zonderland is wereldkampioen geworden, Ireen Wüst is Sportvrouw van de Wereld. En we werden tweede op het Songfestival. Maar het was ook het jaar van MH17, Onno Hoes, Henk Krol en loombandjes. In mijn conference komt dat allemaal als in een achtbaan voorbij.”

Wat heeft je het meeste verbaasd?

“Hoe heftig mensen reageren op het nieuws. Bijvoorbeeld in de Zwarte Pieten-discussie. Bizar hoe fel mensen kunnen zijn in het geven van hun mening.”

null Beeld


Wat was jouw hoogtepunt?

“Mijn lunch met Wubbo Ockels, die later dit jaar overleden is. Hij zette zich in voor een duurzame wereld. De boodschap dat we zuiniger met onze aarde moeten omspringen, heb ik in mijn conference verwerkt.”

En je dieptepunt?

“Het internetrelletje dat ik dit jaar had nadat ik een Zeeman-advertentie met een donker jongetje had doorgeplaatst. Ik maakte niet eens een grap, ik zei alleen: ‘Hier krijgt Zeeman problemen mee’. Maar mensen lézen niet. Ik kreeg een stortvloed aan negatieve reacties over me heen. Toch heb ik er geen nacht minder om geslapen.”

De Oudejaarsconference, woensdag 31 december, 20.30 uur, RTL4.

Foto: ANP.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden