null Beeld

Handbalster Estavana Polman over de Spelen én haar grote liefde Rafael van der Vaart

Handbalster Estavana Polman (23), plaatste zich met het handbalteam voor de allereerste keer in de geschiedenis voor de Olympische Spelen. Sinds dit jaar heeft ze een relatie met voetballer Rafael van der Vaart. 

"Samen met mijn tweelingbroer Dario ging ik als kleuter op handbal. Voetbal leek me ook leuk, maar dat was een buitensport en ik vond het te koud. Bovendien deden al onze vriendjes het, al ging het in die tijd niet veel verder dan 'stand in de mand'. Ik bleek een natuurtalent. Amper dertien jaar debuteerde ik als jongste speler ooit in de eredivisie vrouwenhandbal. Twee jaar later zat ik intern op de Handbalacademie op Papendal en trainde ik twee keer per dag."

Zwaar ongeluk

"Op mijn achttiende werd ik gevraagd naar Denemarken te komen, waar handbal een professionele en betaalde competitie heeft. Bij het afscheid van mijn ouders en broers huilde ik tranen met tuiten. Ik had nog nooit voor mezelf gekookt of een wasmachine aangezet en nu stond ik er alleen voor in een vreemd land. Maar ik had het over voor mijn droom: ooit wilde ik op een groot toernooi schitteren én de beste handbalster van de wereld worden.

Toch had het weinig gescheeld of ik had mijn leven in een rolstoel moeten doorbrengen. In juli 2009 reed ik met mijn ouders en Dario naar een camping in Italië. Mijn oudste broer Timothy bleef thuis. Het was noodweer. Op de snelweg bij Frankfurt werden we afgesneden door een auto en kwamen we in een slip terecht. We sloegen twee keer over de kop, gleden tientallen meters door en kwamen tegen de vangrail terecht. Ik hoorde mijn moeder schreeuwen dat we de auto uit moesten. We hadden net getankt en er was brandgevaar. Buiten zakte ik door mijn benen. In het ziekenhuis bleek dat ik mijn vijfde en zesde rugwervel had gebroken: één centimeter hoger en ik was vanaf mijn nek verlamd geweest."

Alleen maar blij

"Op dat moment zag het er niet naar uit dat ik weer zou kunnen lopen, laat staan ooit zou kunnen handballen. Eerlijk gezegd kon me dat niks schelen. Ik was alleen maar blij dat we het alle vier overleefd hadden. Mijn moeder had een slagaderlijke bloeding opgelopen en lag naast me in het ziekenhuis. We hadden alle vier hartstikke dood kunnen zijn. Maar veel sneller dan gedacht kreeg ik het gevoel in mijn benen weer terug. Ik herstelde goed, al blijft mijn rug nog altijd mijn zwakke plek. Volgens mijn artsen had ik een voordeel aan mijn sterke conditie, opgebouwd door jarenlang hard trainen. Handbal begon weer te kriebelen. Ik trainde mee met mijn team en langzaamaan keerde ik weer terug op mijn oude niveau."

Fijne flow

"Dat ik nu met de Nederlandse handbalploeg naar de Olympische Spelen ga, is dus op alle vlakken bijzonder. Sowieso is het een unieke prestatie: nooit eerder wist Oranje zich te plaatsen. Vier jaar geleden kwamen we net één doelpuntje tekort. Dat was zo zuur. Maar nadat we in december tweede werden op het WK, zijn we in een flow terechtgekomen. We hebben een geweldig team en ik hoop dat we Nederland versteld doen staan met ons goede spel. Onze allereerste wedstrijd spelen we een dag na mijn verjaardag. Een overwinning zou ik een super cadeau vinden, maar ik ga van elke minuut genieten. Ik heb er zoveel zin in!"

Rafael

"Het afgelopen jaar is er veel op me afgekomen en ben ik min of meer tot uithangbord van het handbal gebombardeerd. Daar heb ik niet om gevraagd, maar ik vind het niet erg. Alle aandacht voor de sport is meegenomen. Voorheen moest ik nog weleens uitleggen dat we niet met twee korfjes speelden, inmiddels volgen steeds meer mensen ons. Hoe ik het vind dat ik nu in de media als ‘de handbalbabe van Rafael van der Vaart’ wordt neergezet? Qua timing was het misschien niet handig dat ik uitgerekend dít jaar de liefde van mijn leven vond. Maar ach, hij maakt mij alleen maar blij. Ik ben hartstikke gelukkig en als ik lekker in mijn vel zit, speel ik het best. Een win-winsituatie dus."

Meer Olympische helden?

Lees ook de interview met veldrijdster en wielrenster Marianne Vos en met hockeyster Ellen Hoog in Libelle 34, 4 augustus in de winkel.

KIJK OOK DEZE VIDEO: Estavana ontmoet Sylvie, de ex-vrouw van Rafael van der Vaart, voor de eerste keer.

LEES OOK:

Interview: Joan Makenbach. Beeld: ANP

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden