PREMIUMafvaldagboek

Hanny: “al 40 jaar vecht ik tegen de kilo’s”

null Beeld

Hanny Roskamp (59) is een kei in afvallen, maar helaas óók in aankomen. Als de weegschaal voor de zoveelste keer 115 kilo aanwijst, besluit ze ondanks haar angst voor de bijwerkingen een nieuw medicijn te proberen.

Hanny Roskamp

12 juni 2021 • 115 kg

In een periode met twee verhuizingen en vervolgens twee lockdowns is mijn gewicht drie keer compleet uit de hand gelopen. De weegschaal geeft vandaag 115 kilo aan bij mijn lengte van 189 cm. Nog even en ik weeg weer 123 kilo, het gewicht dat ik als klassieke jojo de afgelopen tien jaar zeker acht keer heb ‘gehaald’.
“Ik kan verschrikkelijk goed afvallen”, zeg ik om mezelf moed in te spreken, maar ik kan wel janken. Ik weet precies wat ik moet eten, hoeveel ik moet bewegen en waar ik op moet letten om 10 tot 15 kilo kwijt te raken. Alleen komt dan ook altijd het plateau, het moment dat het steeds langzamer gaat. Vervolgens gebeurt er altijd wel iets waardoor ik weer razendsnel aankom.
Sinds de puberteit vecht ik tegen de kilo’s. Dat het ‘in de familie zit’ heeft niet echt geholpen. Nu ik 59 ben, krijg ik steeds meer last van zere knieën. Traplopen en uit bad klimmen? Lastig. Voor het eerst is mijn bloeddruk te hoog. Terwijl ik vroeger baalde van mijn volvette buitenkant, ben ik nu vooral bezorgd over de schade die het vet aanricht aan de binnenkant. Is een maagverkleining het antwoord? Ik heb gezworen: dat nooit. Een paardenmiddel, onomkeerbaar, met soms vreselijke bijwerkingen. Toch surf ik, moegestreden, naar de website van de Nederlandse Obesitas Kliniek (NOK). Daar ontdek ik een nieuw medicijn dat de eetlust remt en helpt bij het afvallen. Ik bel meteen en twee weken later kan ik komen voor een afspraak.
In de tussentijd moet ik een eetdagboek bijhouden. Zou dit de oplossing zijn?

null Beeld

25 juni 2021 • 115 kg

Het nieuwe medicijn lijkt op een hormoon dat de darmen aanmaken als je vol zit en dat de hersenen vertelt dat je genoeg hebt gegeten, lees ik. Het zorgt dat je minder (vaak en snel) honger hebt. Op internet klagen gebruikers over bijwerkingen zoals diarree, misselijkheid en overgeven. Daar word ik best zenuwachtig van. Je moet het dagelijks injecteren. Gelukkig ben ik niet bang voor een prikje. Er zijn ook serieuzere bijwerkingen: galstenen, galblaasontsteking, alvleesklierontsteking, alvleesklierkanker en schildklierkanker. De kans is zeer klein, maar blij word ik er niet van. Desondanks heb ik het gevoel dat dit middel mij zou kunnen helpen.

5 juli 2021 • 115 kg

Vandaag heb ik een afspraak bij de Nederlandse Obesitas Kliniek. Mijn bloeddruk wordt gemeten en ik mag op de weegschaal. Aan de hand van het eetdagboek hebben we een gesprek over de oorzaken van mijn overgewicht. Ik eet te veel, een lekkerbek ben ik, en een zoetekauw. Mijn voorliefde voor wijn doet ook een duit in het overvolle zakje. Ik heb niet de illusiedat ik aankom van de lucht, maar een typische emotie-eter ben ik niet, al is stress soms een trigger voor ongezonde keuzes. Daar gaan we aan werken tijdens de coaching die een voorwaarde is om een recept voor het middel te krijgen. Ik val perfect binnen de doelgroep en kan binnenkort starten.

null Beeld

13 juli 2021 • 114 kg

Gisteren werd de eerste voorraad medicijnen geleverd. Het middel zit niet in de basisverzekering en kost ongeveer 150 euro per maand. Dat is veel geld, maar ik heb het over voor deze laatste strohalm. Vandaag zet ik mijn eerste prik, via een videoverbinding begeleid door de arts van de NOK. Het blijkt een fluitje van een cent. Om erge bijwerkingen te voorkomen, wordt de dosering gedurende vijf weken opgebouwd. Elke week iets meer: 0,6 mg in de eerste week tot 3 mg in week 5, de onderhoudsdosis. Na een uur voel ik iets raars in mijn buik, een licht opgeblazen gevoel. Ik laat ook veel boertjes, niet erg charmant. De volgende avond blijft de helft van mijn avondeten staan, te veel opgeschept. Het middel werkt, dat is duidelijk.

null Beeld

20 juli 2021 • 112,4 kg

Ik ben 2,5 kg afgevallen in één week! Omdat ik bang ben voor de beruchte misselijkheid kies ik mijn eten met zorg: vetarm, veel groente en fruit, kleine porties, voldoende eiwit (afvalvrienden skyr, kipfilet en tonijn). Misselijk ben ik dus niet. Wel hips ik regelmatig wat lucht op. De porties die ik opschep worden ‘spontaan’ steeds kleiner. Ik krijg tussen de 1200 en 1500 calorieën binnen per dag, meer eten lukt écht niet. Ik voel me bevrijd van de eeuwige worsteling met eten. De teleurstelling en frustratie als ik te veel eet, de schaamte als ik de grootste eter ben in het gezelschap. Eten voelt veel normaler nu.
Het medicijn doet overigens meer; het verlaagt waarschijnlijk het gewicht waar je lichaam vanzelf naartoe gaat als je niet probeert om het in de hand te houden (je setpoint). Door te lijnen kan je setpoint steeds hoger komen te liggen. Dit middel zou dat deels kunnen terugdraaien. Onderzoeken laten zien dat de resultaten pas optimaal zijn als mensen naast dit medicijn sporten en hun calorie-inname beperken. Het is dus geen wondermiddel, maar eerder een ondersteuning. Wel een ondersteuning die mij de wind in de zeilen geeft bij het anders zo moeizame afvalproces. Krachttraining, zwemmen, pilates en wandelen zijn al jaren een vast onderdeel van mijn leefstijl. Minder eten gaat nu vanzelf. De meest verrassende bijwerking: ik heb geen zin meer in mijn geliefde glaasje wijn. Er is ook een vervelende: ik ben moe en kan uren slapen. Het is lastig te bepalen of dat door het medicijn komt, maar ik ben niet de enige die ermee kampt, ontdek ik op internet.

null Beeld

8 augustus 2021 • 109,5 kg

Vandaag heb ik een etentje bij vrienden, echte levensgenieters die goed kunnen koken. Ik verheug me erop en hoop dat ik ze niet teleurstel met mijn matige eetlust. Als ze me zien, zijn de complimenten niet van de lucht. Ben je afgevallen? Wow! Ik zit al een paar dagen op een dosis van 1,8 mg en het wordt steeds duidelijker dat het middel aanslaat. Ik geniet enorm, maar met mate van de uitgebreide maaltijd met romige sauzen, een glaasje wijn erbij en ijs toe. Eenmaal thuis lijkt het alsof mijn maag steeds voller raakt, al is de laatste hap een paar uur geleden. Ik zit de halve nacht rechtop in bed omdat ik niet kan slapen van het opgeblazen gevoel. Dan beginnen ook mijn darmen te rommelen en ik moet een paar keer naar de wc voordat het rustig wordt. Pas tegen de ochtend val ik in slaap.

14 augustus 2021 • 108,5 kg

Ik sta elke ochtend juichend op de weegschaal, ik blijf maar afvallen! Na de buikklachten van vorige week heb ik eigenlijk geen last meer. Alleen is het volle gevoel continu aanwezig, wat een beetje onprettig begint te worden. Het voelt té. Vandaag heb ik een verjaardagsfeest op het strand met pizza. Pizza? Ik moet er niet aan denken… Als de pizza’s komen raak ik bijna in paniek. Het voelt stom om deze traktatie te weigeren, dus ik neem één stukje dat ik met moeite wegwerk. Ik zit inmiddels op een dosis van 2,4 mg. Eigenlijk zou ik omhoog moeten, maar ik durf niet omdat ik zo extreem vol zit. Ik bel de arts van het NOK. Hij stelt voor dat ik een stapje omlaag ga en op 1,8 mg blijf tot het goed voelt om de dosis op te voeren.

null Beeld

15 september 2021 • 105,4 kg

Ik durf het deze week aan om de dosering iets op te voeren, dit keer zonder problemen. Het afvallen gaat meteen iets sneller. Het lukte me niet eerder om onder het gewicht te komen dat ik vandaag heb bereikt. Hier begon de laatste tien, vijftien jaar het plateau en dan ging mijn gewicht weer omhoog. Zou ik met dit medicijn voorbij dit punt komen?

over afvalmiddelen

Sinds kort kan de internist nieuwe middelen voorschrijven om af te vallen. Het gaat om stoffen die lijken op de hormonen die de darmen aanmaken die de hersenen een seintje geven als iemand genoeg heeft gegeten. Deze middelen zorgen ervoor dat iemand eerder en langer vol zit én minder honger heeft. Ze dempen ook de reactie van het lichaam op koolhydraten en helpen om vetten vrij te maken uit de vetcellen. Meestal moeten ze geïnjecteerd worden. Deze medicijnen mogen alleen worden voorgeschreven aan mensen met een BMI hoger dan 27 (en medische klachten als gevolg van het overgewicht) of aan mensen met een BMI hoger dan 30. In bepaalde gevallen vallen ze onder de basisverzekering.

26 september 2021 • 104,6 kg

Het is gelukt! Vandaag weeg ik voor het eerst in meer dan twintig jaar minder dan 105 kilo. Mijn bloeddruk, cholesterol en andere bloedwaardes zijn bij de huisarts gemeten, alles is perfect. Ik ben ook niet langer moe, ik voel me fantastisch. Voorzichtig denk ik aan een nieuwe garderobe, al mijn broeken zijn te wijd. Ik hoop dat het medicijn blijft werken want ik ben er nog niet. Nog veertien kilo naar een gezonde BMI.

29 oktober 2021 • 101,6 kg

Net toen ik dacht: het zal nu wel stoppen… schiet ik onder de 102 kilo. Mijn eetlust is soms weer behoorlijk aanwezig, wat ik best eng vind. Mijn coach van het NOK kwam met de mogelijkheid van afbouwen. Echt niet. Ik wil nooit meer terug naar waar ik ben geweest. Als ik daarvoor de rest van mijn leven dit middel moet gebruiken? Prima.

null Beeld

24 december 2021 • 100,6 kg

Ik kan merken dat het winter is, de periode waarin ik normaal gesproken aankom. Ik eet en drink meer. Dat we inmiddels in de derde (of is het de vierde?) lockdown zitten, helpt ook niet. De sportschool is dicht en ik begin ondanks de medicijnen ouderwets wijn te slobberen terwijl de feestdagen nog moeten beginnen. Toch liet de weegschaal vandaag een nieuw minimum zien, een kerstcadeautje.

8 februari 2022 • 99,6 kg

Januari begint met twee feestkilo’s erbij. In één week tijd, zo snel… Het zal deels vocht zijn, maar toch is het schrikken dat ik nog steeds kan aankomen én veel kan eten en drinken, met de feestdagen moeiteloos 3000 of 4000 calorieën per dag. Dat zit hem vooral in ongezonde keuzes. Het voelt alsof de medicijnen niet meer werken en ik gedoemd ben om eeuwig dik te blijven. Maar in januari krijg ik grip op mezelf. Ik doe mee aan Dry January, de sportschool gaat open en ondanks de regen loop ik elke dag tienduizend stappen. Hoewel het eng was om aan te komen, voelt het goed dat ik weer in het gareel kan komen en zelfs meer kan afvallen. Een medicijn is niet genoeg, voor een gezond gewicht zijn gezond eten en genoeg bewegen net zo hard nodig. Maar áls ik dat doe, heb ik met dit middel niet langer het gevoel dat ik continu tegen de stroom inzwem.

Lees hier hoe het nu met Hanny gaat .

Beeld: Getty images

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden