null Beeld

Hans ziet een vrouw die hulp zoekt met haar fiets: hup, eropaf!

Ik presteer slecht onder druk, vooral als die druk komt van een leuke vrouw.

Redactie Libelle.nl

Gisterochtend zag ik in de verte de buurvrouw. Ze keek treurig en er was, zo te zien, iets mis met haar fiets. Ha ja zeg, wat wil een man nog meer: een leuke vrouw die op zoek is naar hulp. Zomaar op straat! Ik dacht dan ook meteen: Hans, eropaf!

"Wat is er aan de hand, Elise?", vroeg ik, op zo’n rustige toon waarop een behulpzame agent dat altijd vraagt, zodat Elise meteen zou weten: hier is Hans, hier is serieuze hulp. "Heel raar", zei ze. "Mijn snelbinder is tussen de kettingkast gekomen, of de as eigenlijk. Hij zit helemaal vast." "Eens kijken", zei ik, nog steeds op diezelfde toon. Maar toen ik zag wat er aan de hand was – het was een complete jungle bij die achteras – begon de rust in mijn hoofd te verdwijnen. Onlangs las ik een onderzoek waaruit bleek dat vrouwen beter presteren onder druk dan mannen. Ik kan u namens deze man vertellen: dat klopt. Ik presteer slecht onder druk, vooral als die druk komt van een leuke vrouw die nodig geholpen moet worden terwijl ik me heb aangeboden als reddende engel.

Ik trok wat aan de snelbinders, wat niet zo slim was: ze raakten nu nog verder in de knoop. En toen zei Elise ook nog: "Kun je opschieten? Ik heb een afspraak."

"Ik heb een tang nodig", zei ik en ik holde naar huis, pakte een willekeurige tang, goot een liter koud water over mijn gezicht en zei tegen mijn spiegelbeeld: "Rustig, rustig jongen."

En daar was ik weer. Elise keek nadrukkelijk op haar horloge. Ik kon het ook niet helpen – en zij al helemaal niet – maar ik vond haar inmiddels niet meer zo leuk. Ik ging weer aan de slag. Hopeloos. En toen hoorde ik Elise opgelucht roepen: "Hé Rob!" Ik schrok, want daar was inderdaad Rob: groot, breed en vooral handig. En ineens zat hij aan dat achterwiel te friemelen. Ik was diep vernederd. Maar toen… Toen bleek Rob er ook moeite mee te hebben. Hij zweette. Vloekte. En hé, hij gaf het op. HIJ. GAF. HET. OP! En toen zei Elise, die nu weer leuke Elise: "Wat valt me dit van je tegen, Rob." "Geeft niks, joh", zei ik braaf tegen Rob, terwijl ik vanbinnen luid juichte. Want dat, vrouwen, is pas mannengeluk: dat een andere man er ook niks van bakt.

null Beeld

Hans Verstraaten is getrouwd. Hij is journalist en columnist voor o.a. Management Team. Lees ook zijn andere columns.

Beeld: Getty Images

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden