null Beeld

Hè bah: kans op ratten- en muizenplaag in Nederland is erg groot

Als we niet uitkijken, krijgen we in Nederland over een paar jaar te maken met een serieuze ratten- en muizenplaag. Daarvoor waarschuwt het Kennis- en Adviescentrum Dierenplagen.

Erandi Godinez

De oorzaak hiervan? Het besluit van de overheid om boeren en burgers het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen te verbieden.

Ratten en muizen op straat

“Dit wordt een nog veel grotere calamiteit dan de eikenprocessierups”, zo vertelt de directeur van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen in De Telegraaf. “Helaas zal men het zich pas realiseren als de ratten en muizen over straat rennen.”

Schadelijk voor roofvogels

Vanaf 2023 is het verboden om ratten- en muizengif vrij te gebruiken. Eén van de reden hiervoor is dat het gif ook roofvogels zou schaden. “Wij voeren slechts een Europese verordening uit”, zo verklaart een woordvoerder voor het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (CTGB).

Professionele bestrijders

Het was al verboden om buiten met ratten- en muizengif te strooien, maar vanaf 2023 is het gebruik van gifkorrels ook binnenhuis verboden. Dus ook in stallen en schuren. Wel mogen er klemmen en vallen worden ingezet. Maar alleen professionele bestrijders kunnen straks nog gif gebruiken.

Meer ongedierte

Volgens ongediertebestrijder Rentokil is er momenteel al sprake van een groei van de ratten- en muizenpopulatie in Nederland. En dit heeft niet alleen te maken met het verminderen van gifverbruik. “Het komt ook door de zachte winters. En dat mensen vaker op straat eten en voedsel laten slingeren, helpt evenmin”, zegt een manager van het bedrijf.

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland!

Bron: RTL Nieuws. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden