x Beeld Getty Images
xBeeld Getty Images

editorial

Heel Holland klust

Terwijl ik dit stukje tik, wordt op amper tien meter van onze voordeur zowel een hoogwerker als een kerktorenhoge hijskraan bediend. Als ik vanachter mijn thuisbureau de straat in kijk, tel ik verder drie afvalcontainers, een graafmachine, zeven pallets met zakken zand, vier nieuwe voorpuien op een bok en een open truck die een zoveelste lading steigermateriaal komt afvoeren. De her en der geplaatste dixi’s vallen me niet eens meer op.

We wonen al ruim een halfjaar in een bouwput. Twee overburen zijn bijna tegelijkertijd aan het onderkelderen geslagen en het appartementencomplex aan de andere kant wordt over de volle breedte van een extra woonlaag én nieuwe puien voorzien.

Het wordt vast mooi, maar af en toe kan ik er niet meer tegen. Die dagelijkse geluidsoverlast, soms al vóórdat de wekker afgaat, het zware verkeer dat komt laden en lossen, overal stof, bezette parkeerplekken, de stoep vol materialen, geen privacy in de tuin vanwege een dubbeldeksbouwkeet die erop uitkijkt. En zo kan ik, zonder overdrijven, nog even doorgaan. Ik troost me met de gedachte dat het eigenlijk best meevalt, denkend aan de buren die ín of boven die aangepakte huizen wonen. Zeker als je hoort wat er allemaal misging – er gaat sowieso altijd iets mis!

Door deze voortdurende martelgang, plus de verhalen die ik thuis over mijn verbouwende collega’s vertel (adjunct-hoofdredacteur Anita spant de kroon met een nieuw plafond dat naar beneden stortte) heeft mijn man er bij voorbaat geen zin meer in. Van alleen al filosoferen over een minimale aannemersklus krijgt hij vlekken in zijn nek. We weten natuurlijk allemaal dat het uiteindelijk allemaal goed komt en de anekdotes overblijven. Bij de borrel of op een verjaardag kan iedereen wel een tragikomische kluservaring opdissen. Voor al die mensen is ‘Het leed dat verbouwen heet’ op pagina 48 bedoeld. Als balsem voor de getergde ziel.

  • Fotografie Hilmar: Brenda van Leeuwen. Styling: ­Maartje van den Broek. Haar en Make-up: Manous Nelemans
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden