null Beeld

Herinneringen uit het kindertehuis


Schuifkaas

door Rudie Kagie


Waar het over gaat:

Journalist blikt terug op zijn jeugdjaren in een kindertehuis.


De eerste zin:

In de rij voor het loket in het postkantoor wil ik graag nog even geholpen worden, maar net voor sluitingstijd, op slag van zessen, gaat mijn mobieltje.


Waardering:

8

Bij Rudie Kagie thuis kregen ze vroeger op brood schuifkaas: een half plakje kaas dat je steeds een stukje verder opschoof op de boterham waardoor het nog wat leek. Maar over de armoede in deze kleine roman gaat het slechts zijdelings. Het drama in het gezin wordt veroorzaakt door de oorlogstrauma’s van de vader. Hij terroriseert het gezin. De moeder kan het niet meer aan en neemt de benen: de kinderen belanden in het kindertehuis.


Straf voor bedplassen

Van zijn tiende tot zijn veertiende zat Kagie in Nieuw Voordorp, een instelling die kinderen tijdelijk of soms hun hele jeugd opving. Het regime is er streng, de regels onherroepelijk. Kinderen worden geslagen, op bedplassen staat straf en als je van het vieze eten moet overgeven, eet je ook dat maar op. Kagie beschrijft het allemaal zonder vals sentiment. Soms dacht ik: man, wat erg, húíl hierover. Hij schrijft over zijn eigen herinneringen, angst en schaamte, maar brengt ook de verhalen van zijn medepupillen en groepsleiders. De aanleiding? Een reünie, altijd goed voor verschil van mening.


Liefdeloos opvoedingskamp

Wat interessant is en aanzet tot nadenken is het feit dat iedereen zijn eigen herinneringen maakt. Was het kindertehuis voor de een fantastisch, een ander beschouwt het na veertig jaar nog als een liefdeloos opvoedingskamp. Wat is de waarheid? Oud-pupillen en oud-groepsleiders slaan elkaar ook na veertig jaar nog de hersens in over die kwestie. Rudie Kagie fungeert als een zachtmoedige mediator en laat al die mensen hun mooie en ontroerende verhalen vertellen. Het is een pijnlijk portret van Nederland vóór de grote welvaart. Ik geef een 8.

Wilt u meer weten over Marleen Janssen? Neem dan een kijkje op haar website. Marleen twittert ook, volg haar!

Winnen!

Wil jij weten hoe het Rudie Kagie vergaat in het kindertehuis? Libelle mag 10 exemplaren van Schuifkaas weggeven! Deze winactie is afgelopen.

Schuifkaas - Rudie Kagie, Uitgeverij Prometheus.

ISBN 9789044614787. Prijs: €14,95

null Beeld
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden