null Beeld

Het blijft spekglad: 5 tips voor als je de weg op moet bij gladheid

Het is nog niet gedaan met de gladheid, waarschuwt het KNMI. Vanavond kunnen de natte wegen lokaal opnieuw bevriezen. En dat kan morgen weer een gladde ochtendspits opleveren. Vind jij het niet prettig om te rijden bij gladheid? 5 tips van de ANWB.

Linda Almekinders

1. Afstand houden

De allerbelangrijkste tip bij gladheid: houd meer afstand dan normaal. Want niet alleen jij hebt last van de gladheid, maar ook je voorganger. Als die plotseling moet remmen of begint te glibberen, heb jij in elk geval nog genoeg tijd en ruimte om te reageren. Ga dus absoluut niet vlak achter elkaar rijden op een glad wegdek, ook niet als je haast hebt. Het is ook niet verstandig om op het laatste moment in te voegen.

2. Ver vooruit kijken

Nog een belangrijke tip: blijf zo ver mogelijk voor je uit kijken. Als je goed vooruit kijkt, dan rijd je meestal vanzelf in de juiste lijn. Ver vooruit kijken gaat het beste als je – zoals eerder gezegd – niet te dicht op je voorganger rijdt.

3. Rustig optrekken

Als het glad is, kan optrekken best een uitdaging zijn. Je banden kunnen gaan slippen of wegglijden, of we graven de banden dieper in de sneeuw waardoor je niet meer wegkomt. Trek daarom rustig op: geef weinig gas en laat de koppeling heel langzaam opkomen. Het kan helpen om op te trekken in z’n 2, maar het zou ook prima moeten lukken in de eerste versnelling.

4. Remmen: soms hard, soms helemaal niet

Als je bij gladheid een noodstop moet maken, dan is het belangrijk dat je de rem en de koppeling hard intrapt, het liefst tegelijkertijd. Dan werkt het ABS (antiblokkeersysteem) namelijk optimaal. Schrik dan overigens niet als je rem gaat trillen of rare geluiden maakt.

Ga vooral niet ‘pompend’ remmen: beetje bij beetje.

Soms is het overigens beter om helemaal niet te remmen. In een bocht bijvoorbeeld is het verstandiger om je gas los te laten en op die manier vaart te minderen. Begin je toch te glijden, blijf dan kalm en trek niet opeens aan je stuur. Je kunt de auto beter laten glijden en het stuur rustig weer in de rijrichting draaien. Als je dan weer grip krijgt, ga je vanzelf weer de goede kant op.

5. Winterbanden? Toch alert blijven!

Als je winterbanden hebt, ben je niet gegarandeerd veilig bij gladheid. Winterbanden hebben weliswaar een kortere remweg dan zomerbanden, maar bij gladheid wordt je remweg sowieso een stuk langer, wat voor soort banden je ook hebt. Je hoort weleens dat het helpt om je bandenspanning te verlagen, maar dat is niet het geval. Te slappe banden gaan juist ten koste van de stabiliteit. En winterbanden zijn sowieso al wat zachter van structuur dan zomerbanden, daarom is het nog belangrijker om ze op de juiste spanning te houden.

Meer tips vind je op de website van de ANWB.

BEKIJK OOK DEZE VIDEO: Enorme glijpartij op spekgladde weg in Canada.

De leukste artikelen van Libelle ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

LEES OOK:

Bron: ANWB. Beeld: Istock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden