null Beeld

PREMIUM

“Het geluk van het kind moet altijd centraal staan”

Sandra Jaspers (51) en haar man Marc besloten van adoptie af te zien en pleegouders te worden. Tien jaar geleden kwamen tweelingzussen Roos en Fay (nu 11 jaar) in hun leven.

Deborah Ligtenberg

“Marc en ik hadden een kinderwens, maar een zwangerschap bleef uit. Nadat we het volledige adoptietraject hadden doorlopen, hebben we in de laatste fase alsnog besloten om er niet mee door te gaan. Onze twijfels werden versterkt door vervelende berichten over misstanden in de adoptiewereld, onder andere in de Filipijnen en Haïti. Hierna hebben we voor pleegzorg gekozen. Maar of het nu om adoptie of pleegzorg gaat, het geluk van het kind moet altijd centraal staan. Als je daarvan uitgaat, is het voor een kind denk ik beter om op te groeien met antwoorden op vragen over je ouders dan met onbeantwoorde vragen over je afkomst.”

Dankbaar

“We zagen Roos en Fay voor het eerst in het crisispleeggezin waar ze al zeven maanden woonden: twee schattige meisjes van net een jaar, allebei met een mooie strik in hun haar. We voelden meteen dat dit klopte. Omdat hun ouders niet voor ze kunnen zorgen, werd voor hen samen een perspectief biedend pleeggezin gezocht. Dat de zusjes samen konden opgroeien, vond ik ontzettend belangrijk. Ze hebben hetzelfde meegemaakt. Als het gaat om hechting en loyaliteit, waar pleegkinderen vaak problemen mee hebben, doet dat veel goed.

Het was een fijne, maar ook spannende tijd. We hadden nauwelijks zes weken de tijd om ons huis op orde te maken voor de komst van de tweeling. Niet alleen deze meisjes kwamen in ons leven, ook hulpverleners en hun ouders. Hun vader stond erachter dat ze bij ons kwamen wonen, hun moeder vond het moeilijk. Ik kon me dat goed voorstellen. Zij was hun moeder, nu gingen anderen voor hen zorgen. Toen de meisjes eenmaal gingen praten en ons papa en mama noemden, was dat pijnlijk voor haar. Sinds de meisjes vijf jaar zijn, is er geen contact meer met hun moeder. Ik denk dat het te zwaar voor haar was.

Met hun vader hebben ze tot een jaar geleden een goede band opgebouwd, nu zien ze hem ook niet meer. Dat is lastig voor hen, af en toe hebben we het daarover.

We luisteren en zijn eerlijk, maar proberen het ook klein te houden en praten altijd met respect over hun ouders. Pleegzorg is een vorm van gezinsvorming die niet vanzelfsprekend is, daarom is het gevoel van dankbaarheid sterk bij ons alle vier. We hebben nu de volledige voogdij over de meiden, ze mogen de rest van hun leven bij ons blijven. We zijn gewoon een gezin, een gewoon gezin.”

Broertjes & zusjes bij elkaar

Ongeveer de helft van de uithuisgeplaatste broertjes en zusjes wordt niet samen opgevangen. Samen met partners uit de Nederlandse jeugdhulp is SOS Kinderdorpen gestart met het programma Simba Familiezorg. Broertjes en zusjes uit één gezin worden samen opgevangen in een gezinshuis of pleeggezin. Hun ouders krijgen intussen intensieve begeleiding om de thuissituatie zo te veranderen dat zij de zorg mogelijk weer kunnen overnemen. simbafamiliezorg.nl

  • Styling: Ronald Huisinga. Haar en make-up: Wilma Scholte, Astrid Timmer. M.M.V.: Dr. Martens (boots), Groots! (ceintuur), H&M (lichtblauwe jurk), Hema (groene jurk), Mango (paars jurkje, grijsgroene jurk), Nelson (boots Grace), Nolten (witte pumps), Vero Moda (lila jurk), Refill (T-shirt), Raizzed (hoody), Urban Classics (broek), Venice (sneakers), Zara (beige laarsjes)

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden