null Beeld

Het laatste witte neushoornmannetje ter wereld is dood

In Kenia is het laatst nog levende noordelijke witte neushoornmannetje gestorven.

Irene de Waal

Sudan leefde de laatste jaren onder strikte bewaking in een privé-natuurgebied. Hij werd 45 jaar. Met zijn dood is het einde van het bestaan van de diersoort in zicht.

Twee vrouwtjes

Want nu Sudan niet meer leeft, zijn er nog maar twee noordelijke witte neushoorns over: de vrouwtjes Najin en Fatu. Zij verblijven in hetzelfde natuurgebied, Ol Pejeta.

Gezondheid

De gezondheid van de neushoorn ging de laatste tijd hard achteruit. Eind vorig jaar kampte Sudan met een zware infectie aan zijn achterbeen, terwijl begin deze maand een nog diepere infectie werd ontdekt. "Als hij te veel zou gaan lijden, zou hij worden afgemaakt", vertelt Afrika-correspondent Koert Lindijer. "Dat is nu kennelijk gebeurd."

Acht bewakers

Begin maart ging Sudan al bijna dood, vertelt de correspondent. "Maar toen begon onverwacht vroeg het regenseizoen in Kenia en stond hij weer op en had hij plezier in een modderbad." Sudan had drie dierenartsen. "Hij had namelijk drie 'bazen': de dierentuin in Tsjechië, Ol Pejeta en de Kenia Wild Life Service." Ook werd hij permanent in de gaten gehouden door acht bewakers.

Voortplanten

In een laatste poging het diersoort niet te laten uitsterven, probeerden wetenschappers ervoor te zorgen dat Sudan zich alsnog ging voortplanten.

Tinder-profiel

Een jaar geleden maakten medewerkers van Ol Pejeta zelfs een Tinder-profiel voor Sudan aan. De natuurbeschermers van Ol Pejeta hoopten met de actie genoeg geld op te halen voor de 9 miljoen euro kostende vruchtbaarheidsbehandeling. Maar de twee vrouwtjes Najin en Fatu bleken te oud voor voortplanting.

Hoorns zijn gewild

De dieren zijn bijna uitgestorven, omdat hun hoorns enorm gewild zijn onder stropers. Daarom krijgen de neushoorns in het Keniaanse natuurreservaat ook dag en nacht bewaking.

Dierentuin

Sudan werd geboren in het huidige Zuid-Sudan. Daar werd hij op jonge leeftijd gevangen genomen en overgebracht naar een dierentuin in het toenmalige Tsjechoslowakije. Toen leefden er nog 2.000 noordelijke witte neushoorns.

In 2010 keerde Sudan terug naar Kenia, in de hoop dat hij zich alsnog zou voortplanten. Helaas is dat dus niet gelukt.

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Bron: NOS. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden