Paddenstoelenstoof Beeld Getty Images/iStockphoto
PaddenstoelenstoofBeeld Getty Images/iStockphoto

Het ultieme herfstgerecht: paddenstoelenstoof

Niets is lekkerder dan seizoensproducten die passen bij het weer. Deze heerlijke paddenstoelenstoof is daarom perfect voor de donkere en koude dagen.

Serveer de stoof in één groot brood, of verdeel het gerecht over vier kleine broodjes. Wat ziet dat er lekker uit op tafel!

Dit heb je nodig

  • 2 el olijfolie
  • 500 g wilde paddenstoelen, schoongemaakt
  • 2 sjalotten, gesnipperd
  • 3 stengels bleekselderij, fijngehakt
  • 2 tomaten, zonder zaadjes en in stukjes
  • 500 g vastkokende aardappels in blokjes
  • 3 el verse tijmblaadjes
  • 1 teen knoflook, fijn gehakt
  • Zout
  • Zwarte peper
  • 1 liter paddenstoelen- of groentebouillon
  • 1 el truffelolie van goede kwaliteit of olijfolie extra vergine
  • 2 el boter
  • 1 groot rond brood of 4 kleine ronde broodjes
  • 75 g Parmezaanse kaas, geraspt
  • Een paar sprieten bieslook, gehakt

Zo maak je het

  1. Verhit de olijfolie in een diepe braadpan en bak hierin de paddenstoelen 3 à 4 minuten.
  2. Voeg de sjalotjes, bleekselderij, tomaat- en aardappelblokjes toe en bak die 2 minuten mee.
  3. Voeg 2 el tijm en de knoflook toe en bak 1 minuut mee. Breng op smaak met zout en peper.
  4. Voeg de bouillon toe, breng aan de kook en laat de stoof zachtjes inkoken tot tweederde.
  5. Roer er de truffel- of olijfolie door en de boter.
  6. Plet met de achterkant van een lepel de aardappeltjes zachtjes een beetje tegen de zijkant van de pan. Laat de stoof nu niet meer koken.
  7. Verwarm de oven voor op 180ºC.
  8. Hol een groot rond brood of 4 kleinere broodjes uit en snijd het binnenste brood dat je eruit hebt gehaald in blokjes. Hussel die met olijfolie, 1 el tijmblaadjes, peper en zout.
  9. Bak de broodblokjes in 10 minuten goudbruin op een bakplaat. Schep de croutons halverwege om.
  10. Vul het brood of de broodjes met de paddenstoelenstoof.
  11. Garneer met Parmezaanse kaas en bieslook en bestrooi met croutons.

Bereidingstijd: ca. 35 minuten
Kcal.: ca. 426 p.p. (bij 4 personen)

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden