null Beeld Ester Gebuis
Beeld Ester Gebuis

PREMIUMColumn

“Het werk en leven van Peter R. de Vries voelt ontzettend onaf”

Femke Sterken

Femke (40) is freelance journalist en woont met Oscar en zoon Nathan (7) in Ouderkerk. Deze week schrijft ze over het overlijden van Peter R. de Vries.

Weet jij nog waar je was…? Toen Pim Fortuyn werd neergeschoten (vrijen met een vriendje)? Toen Theo van Gogh werd neergestoken (fouten uit De Telefoongids aan het halen, dat was toen mijn werk, helaas)? Toen je hoorde dat Peter R. de Vries was overleden (overdag slapen vanwege de tweede coronaprik)? Waarom vragen we dit elkaar altijd? Niet omdat het interessant is wat we deden, maar omdat het aangeeft hoeveel impact een gebeurtenis op ons heeft. Jaren later herinneren we ons nog precies wat we deden.

Bewondering en waardering

De dood van Peter R. de Vries hakt erin bij Nederland. We hadden gevoel bij deze man. Soms ergernis door zijn betweterige toon en hoe vaak hij op de buis verscheen, maar meestal bewondering en waardering om wat hij kon en durfde. Ik las recent dat Peter zei dat misdaadverslaggevers die op de spannende momenten zeggen ‘nu wordt het me iets te intens’ beter bij Libelle kunnen gaan werken. Het deed me glimlachen. Hij had natuurlijk gelijk. Ik doe het hem absoluut niet na en ik ben zo blij dat mensen zoals hij bestaan. Journalisten die, hoe naar het ook wordt, doorgaan met graven en daarvan verslag doen. Al is in dit geval niet duidelijk of dat de reden was van de aanslag op Peters leven. Het kan ook iets te maken hebben gehad met zijn rol als vertrouwenspersoon.

Nationale held

Wat voor mij wél duidelijk is, is dat Peter R. de Vries een held was. Precies zoals Femke Halsema het zei. Een nationale held. Juist daarom zijn we allemaal zo van de leg. Zulke helden zie je niet veel voorbijkomen in je leven. Moedige mensen die zich koste wat kost verzetten tegen onrecht in de samenleving. Die onschuldige mensen uit de cel krijgen en alles op alles zetten om verdwenen kinderen op te sporen. Het werk en leven van Peter R. voelt ontzettend onaf. We hoopten met zijn allen dat hij deze aanslag zou overleven en weer aan de desk van RTL Boulevard zou komen vertellen hoe de jongens die hem dit aangedaan hebben levenslang zouden krijgen. Of dat hij zou aankondigen dat het miljoen, dat is opgehaald voor Stichting De gouden Tip bij de zaak Tanja Groen, uitgeloofd zou worden. Dat haar ouders eindelijk zouden weten wat er met hun dochter gebeurd is.

Peter R. de Vries is niet meer. Maar wat hij nalaat is groots. Ik hoop dat zijn geliefden daar kracht uit kunnen putten.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden