null Beeld

PREMIUMeditorial

Hilmar: “‘Beter een dag te vroeg dan een week te laat’, zei onze dierenarts”

Hilmar Mulder

In haar voorwoord vertelt hoofdredacteur Hilmar Mulder elke week wat haar opvalt in het magazine.

Jimi, onze labradoodle, leefde al in reservetijd. Toen destijds een hartprobleem bij hem werd ontdekt, was de verwachting dat hij dankzij medicijnen nog maximaal een jaar zou hebben.

Dat waren er inmiddels vier. Maar door een misstap in het bos liep hij een gescheurde kruisband op en had hij veel pijn. Op de pillen hiervoor reageerde het arme dier heel slecht – hij liep leeg en raakte helemaal uitgedroogd. Dankzij een infuus krabbelde hij onverwacht weer op en revalideerde wonderwel.

Van die tweede verlenging genoten we intens en bewust. Jimi werd gruwelijk verwend met al zijn lievelingshapjes. Tot hij opeens zijn hondenneus optrok voor ossenworst en zelfs het kortste grasveld-uitje hem niet meer kon bekoren. Hij spuugde zijn hartmedicatie uit en de blik in zijn ogen werd steeds verwarder. Ik betrapte mezelf erop dat ik hoopte dat onze Jimi er ’s nachts stilletjes tussenuit zou piepen. Alles beter dan die ene vreselijke beslissing moeten nemen.

Uiteindelijk reden we toch voor de allerlaatste keer naar de dierenarts. Onze trouwe huisgenoot op de achterbank keek met zijn lieve hondenogen door het raam en had geen idee van wat er zou gebeuren. Het voelde als verraad. De dierenarts begreep onze twijfels en zei: “Beter een dag te vroeg dan een week te laat.”

Een verstandige opmerking, maar het verdriet was er niet minder om. Wat was het fijn geweest als ik toen al het artikel over het laten inslapen van je huisdier had gelezen.

null Beeld

Hilmar Mulder is hoofdredacteur van Libelle. Ze is getrouwd en heeft twee zonen.

Fotografie Hilmar: Brenda van Leeuwen | Styling: ­Maartje van den Broek | Haar en Make-up: Manous Nelemans

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden