null Beeld getty images
Beeld getty images

PREMIUMeditorial

Hilmar: “De zinloosheid van een oorlog moeten we ons juíst herinneren”

Hilmar Mulder

In haar voorwoord vertelt hoofdredacteur Hilmar Mulder elke week wat haar opvalt in het magazine.

‘Oorlog is een plek waar jonge mannen, die elkaar niet kennen en elkaar niet haten elkaar doden, gedwongen door oude mannen, die elkaar kennen en haten maar niet doden’. Mijn oog viel op deze quote te midden van alles overdonderende berichtgeving over de oorlog in Oekraïne. Het is bijna niet te bevatten wat zich op een autorit van 24 uur van ons vandaan afspeelt. Dat de jongens die daar vechten - aan welke kant dan ook - ónze kinderen zouden kunnen zijn, dat het mijn zoons van 21 en 24 zouden kunnen zijn.

Dus zit ik, net als u waarschijnlijk, geregeld met tranen in mijn ogen te kijken of te lezen, omdat oorlogen niet te bevatten zijn. Ik moest ook weer denken aan een verhaal dat ik pas op latere leeftijd hoorde. Over de broer van mijn oma, Klaas Roel Wigboldus, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet zat en betrokken was bij een grote bonnenroof in Groningen. Bij een vuurgevecht met de Duitse bezetter is hij, net voor het einde van de oorlog, in april 1945 omgekomen, nog maar 26 jaar oud. In mijn familie werd er eigenlijk nooit meer over gesproken. Pas jaren later kwam ik hier toevallig achter.

Het is heel menselijk om gruwelijkheden te willen vergeten. Maar de zinloosheid van een oorlog is juist iets wat we ons moeten herinneren, zodat we in elk geval kunnen proberen om het niet meer te laten gebeuren. Want de ervaringen hebben nog generaties lang impact. Dat blijkt ook uit de indrukwekkende getuigenissen van Mette, Oeke en Esther, die zelf de Tweede Wereldoorlog niet hebben meegemaakt, maar daar wel dagelijks mee te maken hebben.

null Beeld

Hilmar Mulder is hoofdredacteur van Libelle. Ze is getrouwd en heeft twee zonen.

Fotografie Hilmar: Brenda van Leeuwen | Styling: ­Maartje van den Broek | Haar en Make-up: Manous Nelemans

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden