null Beeld Stocksy
Beeld Stocksy

PREMIUMeditorial

Hilmar: “Half kokhalzend klemde ik me vast aan een boom. Er was geen weg terug”

Hilmar Mulder

In haar voorwoord vertelt hoofdredacteur Hilmar Mulder elke week wat haar opvalt in het magazine.

Hoogtevrees, zo heb ik geleerd, is een angst waarmee valt te leven. Op piekmomenten nooit recht naar beneden kijken, bijvoorbeeld. Altijd de blik naar voren richten. Op die manier lukt het me om bezoekjes aan de bovenste etage van een galerijflat zonder hartkoppingen te doorstaan. Zelfs op de Eiffeltoren bleek het heel aardig te werken. Maar soms moet je toch iets overwinnen.

Tijdens een vakantie in Frankrijk, enkele jaren geleden, bezochten we een klimpark in de Ardèche. “Tuurlijk kan jij dat, mam”, jutten onze (toen nog meereizende) zonen me op. Na een gedegen instructie annex oefening was het: handschoenen aan en gaan. De jongens kozen direct voor het zwarte parcours, terwijl ik de blauwe beginnersroute had geopperd. Ze liepen al over de hangbrug van losse, door kettingen met elkaar verbonden plankjes. Tientallen meters eronder raasde een bergbeek tussen de rotsen. Hevig zwetend, het hart bonkend in de keel, volgde ik. Plankje voor plankje. Coachend sprak ik mezelf toe: voor je kijken, Mulder, je bent gezekerd, het komt goed. Aan de overkant van de helse kloof viel de rest van de track een soort van mee. Tot we aan het eind – bij wijze van toetje – een tokkelbaan van 500 meter voorgeschoteld kregen. Vanaf het hoogste punt terug naar het dal. Er was geen weg terug, half kokhalzend klemde ik me vast aan een boom. “Allez, tu peux le faire”, zei de begeleider die elke afdaler checkte en opeens suisde ik aan de kabel terug naar het startpunt. Stuiterend van de adrenaline zette ik weer voet aan vaste grond, terwijl mijn zonen applaudisseerden. Nog steeds ben ik trots dat ik het lef heb gehad.

In het artikel ‘Ja, ik durf’ draait het om hetzelfde gevoel: Isabel, Sonja en Jeanette vertellen wat er gebeurde toen ze de confrontatie aangingen en hun grootste angst overwonnen. Echt zo stoer!

null Beeld
  • Fotografie Hilmar: Brenda van Leeuwen. Styling: ­Maartje van den Broek. Haar en Make-up: Manous Nelemans

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden