null Beeld

PREMIUMVoorwoord hoofdredacteur

Hilmar: “Juist nu lijkt het alsof we meer dan ooit houvast nodig hebben”

Hilmar Mulder

In haar voorwoord vertelt hoofdredacteur Hilmar Mulder elke week wat haar opvalt in het magazine.

Een beetje houvast

In 2019 verscheen het boek De meeste mensen deugen van Rutger Bregman. Best een behoorlijke pil van ruim 500 pagina’s, maar het was een groot succes. Zou dat komen door die fijne en in de kern supersimpele titel? Want die verwoordt precies waar de meeste mensen naar streven, wat ze zo graag willen: we willen deugen, we willen goede mensen zijn die het juiste doen voor elkaar en voor de wereld (en nou ja, ook een beetje voor onszelf vermoed ik).

De titel doet me ook denken aan de vaste uitspraken waarmee ik ben opgegroeid, zoals het op de Bijbel geïnspireerde ‘Wat gij niet wil dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet’. Voortdurend kreeg ik dat te horen. Net als het pedagogisch verantwoorde ‘Waar een wil is, is een weg’ of een variant daarop: ‘Kanniet ligt op het kerkhof en Wilniet ligt ernaast’. Ik hoor het mijn moeder nog zeggen.

Een leidraad voor het leven en de moeite van het proberen waard, gelovig of niet. Juist nu lijkt het alsof we meer dan ooit houvast nodig hebben, of het nu komt vanuit een religie of uit een boek van een jonge schrijver. Want het kan soms knap lastig zijn om de juiste koers te bepalen en die vast te houden. De traditionele zeven deugden zijn nog altijd moed, matigheid, geloof, naastenliefde, hoop, rechtschapenheid en voorzichtigheid. Anno 2022 laten die zich vertalen naar veerkracht, geduld, vertrouwen, opoffering, optimisme, vergeving en wijsheid. Ik weet dat er varianten in omloop zijn, maar ze komen allemaal op hetzelfde neer: richtlijnen om ons best te doen het leven zo goed mogelijk te leven. Het klinkt misschien suf, maar stel je eens voor hoe de wereld eruit zou zien als dat zou lukken? Hoe we dat kunnen aanpakken, ook als het weleens fout gaat, leest u hier.

null Beeld

Hilmar Mulder is hoofdredacteur van Libelle. Ze is getrouwd en heeft twee zonen.

Fotografie Hilmar: Brenda van Leeuwen | Styling: ­Maartje van den Broek | Haar en Make-up: Manous Nelemans

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden