null Beeld Stocksy
Beeld Stocksy

Hilmar: “Onze zoon appte een foto van zijn bebloede hoofd”

In haar voorwoord vertelt hoofdredacteur Hilmar Mulder elke week wat haar opvalt in het magazine.

Om beurten houden mijn man en ik elkaar scherp als de ander iets te bemoeiziek ouderschap vertoont. Onze uitgevlogen zonen zijn gezond en wel de twintig gepasseerd, maar betutteling ligt nog geregeld op de loer. De meeste zorgen bespreken we – gelukkig – onderling. Zouden ze een beetje gezond eten? Hopelijk zet-ie vaker een raam open, wat stonk het daar laatst. Neemt hij die anti-allergiepillen wel? En heeft hij een afspraak bij de tandarts gemaakt? Als-ie maar niet te veel geld in bitcoins steekt! Is die verzekering nu geregeld? Bijna dagelijks wisselen we dit soort vermoedens uit, terwijl de jongste ruim een jaar op zichzelf woont en zijn broer zelfs veel langer. Het houdt niet op.

Onlangs nog, toen de dagen weer korter werden, schoot het door mijn hoofd: zou hun fietsverlichting in orde zijn? Prompt ontvingen we de volgende dag een foto van een bebloed hoofd met schaafwonden. Het gevolg van een nachtelijke schuiver met de fiets na een feestje, waar onze jongste aan het pimpelen was geslagen. Een vriend had hem thuisgebracht, al kon-ie zich dat amper herinneren. Geschrokken belden we hem: “Moet je niet naar het ziekenhuis? Heb je het wel goed ontsmet? Ben je duizelig?” Hij reageerde gelaten met: “Het valt wel mee” en “Komt goed”, en zijn broer was al onderweg om jodium voor hem te kopen.

Op zo’n moment wil ik hem met mijn denkbeeldige navelstreng als lasso terug het nest in trekken: kom maar naar huis. Die lasso mist bijna altijd zijn doel. Mijn kind duikt weg en wil het zelf oplossen. Terecht, hij is er oud genoeg voor. Uit de brieven van moeders en dochters in deze editie blijkt hoe verschillend iedereen omgaat met loslaten. Ontroerend en geruststellend tegelijk.

null Beeld
  • Fotografie Hilmar: Brenda van Leeuwen. Styling: ­Maartje van den Broek. Haar en Make-up: Manous Nelemans
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden