null Beeld Stocksy
Beeld Stocksy

PREMIUMvoorwoord hoofdredacteur

Hilmar: “Uit het oude schetsboek van mijn moeder viel een handgeschreven lijstje”

Hilmar Mulder

In haar voorwoord vertelt hoofdredacteur Hilmar Mulder elke week wat haar opvalt in het magazine.

Van tijd tot tijd rommel ik wat in een doos met paperassen, aantekeningen en fotoboeken uit mijn ouderlijk huis, in een poging een beetje orde in de chaos te brengen. Zo bladerde ik laatst door wat schetsboeken van mijn moeder, die een blauwe maandag op een aquarelcursus zat. Er viel een lijstje uit, handgeschreven, met suggesties voor de decembermaand.

Op de een of andere manier voelde ik me aangesproken, zo met mijn bomvolle agenda en de feestdagen in aantocht. Boven een opsomming schrijft mijn moeder in 1999: “Vaak voelen we in de decembermaand weinig van vreugde en vrede in de drukte die er is en die er komt. Er zijn betere wegen om te proberen er iets anders van te maken. Hier zijn enige ideeën.”

Dan vervolgt ze – zo herkenbaar mijn moeder die moeiteloos een praktische inslag combineerde met een groot hart – met een rijtje tips waarvan ik er hier graag een paar deel.

• Recycle je kerstkaarten. Een middagje knippen en plakken met oude kaarten geeft zo 2x plezier.
• Bak koekjes en breng die naar mensen in een verpleeghuis, gevangenis of daklozenopvang.
• Gun een miskoop of cadeau dat jou nooit heeft kunnen bekoren een tweede kans. Geef het weg.
• Bied heel concreet je hulp aan aan iemand die het kan gebruiken. Geef een kaartje met daarop de dienst die je aanbiedt.
• Nodig alleenstaanden die niet per se tot je familie behoren uit voor een warme maaltijd.
• Schrijf in het nieuwe jaar dan ook eens een brief aan mensen van je kerstkaartenlijst.
• Bid dat de vreugde van kerst in ons hart komt. De boodschap van kerst hoeft niet te wachten tot 24, 25 of 26 december.

Mijn moeder is helaas al te lang niet meer bij ons, maar door de tijd en ruimte en vele kerstdagen heen ben ik haar dankbaar voor haar kerstgedachten. Want wat kost het ons nou helemaal: duurzamer zijn, delen wat we hebben en extra aandacht voor onze medemens. Zo geef je ook meer betekenis aan je eigen leven. Een beter begin van de feestmaand kan ik me niet wensen.

null Beeld

Hilmar Mulder is hoofdredacteur van Libelle. Ze is getrouwd en heeft twee zonen.

Fotografie Hilmar: Brenda van Leeuwen | Styling: ­Maartje van den Broek | Haar en Make-up: Manous Nelemans

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden