null Beeld Ashley Watts Photography
Beeld Ashley Watts Photography

Editoral

Hilmar: “Waarom zou ik me er niet nu al bij neerleggen dat het vijftigpluslijf is zoals het is?”

Hilmar Mulder

In haar voorwoord vertelt hoofdredacteur Hilmar Mulder elke week wat haar opvalt in het magazine.

Zie ze daar gaan, voetje voor voetje over de kiezels. Af en toe houden ze elkaar ter ondersteuning vast bij de elleboog. Hoe oud zouden ze zijn, die twee bejaarde vrouwen in hun zwarte badpakken? Ik schat een flink eind in de zeventig, als het geen tachtigers zijn. Volkomen op hun gemak, voor zover dat mogelijk is als je via een kiezelstrand de zee in wandelt. Ze hebben het blijkbaar vaker gedaan. Op rimpelige benen onder twee bolle lijven blijven ze majesteitelijk overeind. Even later zijn ze, al keuvelend, lekker aan het pootjebaden langs de vloedlijn. In vrijwel elke mediterrane badplaats zijn vergelijkbaar duo’s te vinden, vrouwen op leeftijd, die onbekommerd van het strandleven genieten. Als vakantievierende passant denk je dan: zo wil ik ook oud worden. Inmiddels vraag ik me vooral af of het zin heeft om daar op te wachten. Waarom zou ik me niet nu al neerleggen bij het feit dat het vijftigpluslijf is zoals het is? Dat ik, alle hittegolven ten spijt, elke zomer melkwit blijf. Dat ik niet meer glad en strak ben. Dat de oude volkswijsheid inderdaad klopt, dat uiteindelijk ‘alles gaat hangen, behalve je tandvlees’. Elk jaar als ik bikini’s sta te passen voor de spiegel, zie ik de grote kern van waarheid die daar in schuilt. Alleen de acceptatie blijft nog een dingetje.

Er is weinig mis met de wens om fit te zijn, soepel te blijven of een kilootje minder te wegen. Maar volgens sommigen kan het geen kwaad om jezelf vaker vooral te nemen zoals je nou eenmaal bent geschapen. Zonder te oordelen. Body neutraal heet dat. Zou dat misschien het geheim van die onverstoorbare signora’s aan de costa’s zijn?

null Beeld
  • Fotografie Hilmar: Brenda van Leeuwen. Styling: ­Maartje van den Broek. Haar en Make-up: Manous Nelemans

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden