null Beeld

PREMIUMVoorwoord hoofdredacteur

Hilmar: “Wij vierden nooit Vaderdag. Toch mis ik mijn vader extra op die dag”

Hilmar Mulder

In haar voorwoord vertelt hoofdredacteur Hilmar Mulder elke week wat haar opvalt in het magazine.

Speciaal voor deze Libelle heb ik even opgezocht hoe het nou zit met Vaderdag. Mijn overtuiging dat deze dag in de jaren zeventig door de sigarenindustrie is verzonnen – zij zagen er wel handel in, een ideaal verkoopmoment om al die vaders aan een cadeau te helpen – bleek niet helemáál te kloppen. Mevrouw Sonora Smart Dodd introduceerde Vaderdag al in 1909 in Amerika ter nagedachtenis aan haar eigen vader. Een jaar eerder had haar landgenoot Anna Jarvis Moederdag al in het leven geroepen, maar goed: beter slim gejat dan slecht verzonnen toch?

Terecht of niet: Moederdag beklijfde, Vaderdag leidde een kwijnend bestaan. Tót inderdaad die sigarenverkopers hun gat in de markt zagen en president Nixon zo ver kregen dat hij officieel bevestigde dat de derde zondag in juni voortaan Vaderdag zou zijn. Mijn vader was totaal niet met deze dag bezig. Sterker nog, als wij kinderen niet met de obligate gekleide asbak kwamen aanzetten, ging de dag geruisloos voorbij. Of was het zijn aversie tegen rookwaren? Met data was mijn vader sowieso legendarisch slecht.

Mijn moeder was bij leven zijn wandelende verjaardagskalender en bijzonderedagengeheugen. Toen hij alleen kwam te staan, viel er dus meteen een hoop uit zijn agenda. Zo ook Vaderdag. Hij was dan vaak op vakantie of op een van zijn eindeloze fietstochten. Hij bleef er in ieder geval niet voor thuis. En toen hij nog wat ouder was, vergat hij ook rustig mijn geboortedag. Om hem de gêne te besparen dat hij wederom mijn verjaardag was vergeten, belde ik hem die dag altijd maar zelf op. Kleine moeite, groot plezier.

Tot mijn verbazing onthield hij dan weer wel de eindexamendata van zijn kleinkinderen, dus ik vermoed toch dat hier sprake was van een enigszins selectief geheugen. Want ook met een potje Triviant of de Slimste Mens viel lastig van hem te winnen. Aan hem denken doe ik nog elke dag, daar heb ik geen Vaderdag voor nodig. Maar ondanks het ontbreken van vaderdagtradities komt het gemis op die dag extra binnen.

null Beeld

Hilmar Mulder is hoofdredacteur van Libelle. Ze is getrouwd en heeft twee zonen.

Fotografie Hilmar: Brenda van Leeuwen | Styling: ­Maartje van den Broek | Haar en Make-up: Manous Nelemans

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden