null Beeld

Hoe bespaar ik energie?

Schrik jij ook maandelijks van de hoge energierekening? De Libelle van deze week staat in het teken van groen, gezond en gelukkig. Daarom speciaal voor jou een aantal simpele energiebespaartips. Ontdek dat je veel kunt besparen!

Kim Dierckx

Een zuiniger leven begint bij jezelf. Er zijn heel veel energie besparende tips die er voor kunnen zorgen dat jouw energierekening fors daalt. Energie besparen is het goed voor het milieu en goed voor je portemonnee. Dus... waarom niet?

<img />

1. Huishoudelijke apparaten niet op standby

Zet huishoudelijke apparaten volledig uit. Op het moment dat je ze op standby laat staan, verbruiken ze nog energie.

Computer, printer en opladers zijn ook grote boosdoeners. Wanneer je deze apparaten afsluit en toch de stekker in het stopcontact laat zitten, verbruiken ze toch nog stroom. Je kunt beter alle stekkers uit het stopcontact te halen.

Een tip: steek al je stekkers in een verlengsnoer. Deze kun je 's avonds in één keer uit het stopcontact trekken.

<img />

2. Kies voor spaarlampen

Vermijd gloeilampen, kies voor spaarlampen. Het energieverbruik is en stuk lager. Uit een spaarlamp komt zo'n 5 tot 6 keer meer licht per Watt elektriciteit dan uit een gloeilamp. Ook gaat een spaarlamp een stuk langer mee.

<img />

3. Was op lagere temperaturen

Door op lagere temperaturen te wassen, bespaar je energie. Vrijwel alle wasmiddelen wassen schoon op 30 graden. Dit is veel zuiniger dan wassen op 60 graden.

<img />

4. Onnodige lampen uitzetten

Vaak heb je hier en daar een lampje branden. Zet het licht uit op kamers waar je niet bent. Ook als je overdag voldoende licht hebt van buiten, zorg dan dat je alle lampen uit hebt staan in huis. 's Avonds kun je het gebrek aan licht ook heel gezellig oplossen met kaarslicht.

<img />

5. Laat de was buiten drogen

De droger is een van de grootste energievreters in huis. Door je was dus aan de buitenlucht of in het trappengat te laten drogen, bespaar je een hoop energie en dus ook geld. Dit geldt overigens niet voor alle droogmachines. Er zijn ook energiezuinige machines, deze verbruiken ongeveer 20% minder.

<img />

6. Ontdooien in de koelkast

Als je eten wilt ontdooien, kun je dit het beste in de koelkast doen. Leg het eten een halve tot hele dag van te voren in de koelkast. Hiermee bespaar je niet alleen energie met het eventueel ontdooien in de magnetron, maar ook energie van je koelkast. Je koelkast verbruikt hierdoor minder energie om koud te blijven.

Wat je er precies mee bespaart? Dat is sterk afhankelijk van de apparatuur die je in huis hebt. Eén ding is zeker: als je al deze tips gaat gebruiken/ toepassen, dan kan je dit op jaarbasis honderd(en) euro's schelen.

Tref jij al energiebesparende maatregelen in huis? Deel het hieronder!

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden