null Beeld

Hoe erg is het nu écht om je mondkapje niet te wassen?

Zeg eens eerlijk: stop jij je mondkapje na gebruik weer terug in je jas- of broekzak? En vergeet jij 'm vervolgens ook te wassen? Je bent niet de enige. Maar hoe erg is dit eigenlijk?

Online redactie Libelle

Op de website van de Rijksoverheid staan de regels voor het gebruik van een mondje duidelijk uitgelegd. Gebruik een mondkapje één keer, raak 'm alleen aan met schone handen. Wil je het mondmasker opdoen of afzetten? Zorg dan dat je handen schoon zijn. En raak het kapje alleen aan bij de elastieken of touwtjes. Vermijd in ieder geval de binnenkant.

Vies mondkapje

Pittige regels, blijkt in praktijk. Veel mensen gebruiken hun mondkapjes bijvoorbeeld meerdere keren en stoppen ze in hun tas of broekzak na gebruik. Bovendien wast niet iedereen zijn stoffen mondkapje iedere dag, zoals het eigenlijk hoor. Uit een enquête van de krant BN DeStem blijkt zelfs dat 86% een vies mondkapje draagt. Maar kan dit kwaad? Of hebben de mondkapjes bij onjuist gebruik eigenlijk helemaal geen zin?

Bescherming

Volgens Marcel Zwietering, hoogleraar levensmiddelenmicrobiologie aan de Wageningen Universiteit, is het belangrijk om je zoveel mogelijk aan deze regels te houden. "Want als 17 miljoen mensen tegelijkertijd hun mondkapje verkeerd gebruiken, dan kan het uit de hand lopen", zegt hij tegen RTL Nieuws. Dit is om in eerste instantie jezelf te beschermen. Een niet-medisch mondkapje voorkomt dat druppeltjes zich door de ruimte verspreiden. "Maar het virus kan op producten gaan zitten als iemand daar nét voor jou overheen heeft geproest. Als het dan aan je handen komt, ben je nog niet ziek. Maar zit je dan aan je mondkapje... Dan loop je het risico jezelf zo te besmetten."

Water koken

Maar door een mondkapje goed te gebruiken, bescherm je ook anderen. Door met 'besmette' handen je mondkapje aan te raken, kun je onbewust anderen besmetten. Bovendien is het ook vies om je mondkapje nooit te wassen. Het wordt vochtig, waardoor bacteriën er goed gedijen. Het is niet schadelijk voor je gezondheid, maar heel fris is het niet. Door hem na gebruik op minimaal 60 graden Celsius te wassen, gaat het virus in ieder geval kapot. Je kunt het kapje eventueel ook even in water koken.

Het handigste is om meerdere mondkapjes te hebben. Zo zit je nooit zonder. Wil je zelf aan de slag? Libelle’s creatievelingen hebben de officiële richtlijnen van de Belgische FOD Volksgezondheid omgezet in een stap voor stap te volgen patroon.

Zó maak je zelf in 10 minuten een herbruikbaar mondkapje:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTL Nieuws, Rode kruis. Beeld: Getty Images

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden