null Beeld

Hoe gevaarlijk is een wespensteek? Dit moet je weten

In de zomer zie je hem heel vaak: de wesp. Van veraf ziet hij er uit als een mooi beestje, maar dichtbij wil je ze liever niet hebben. Je wilt immers niet gestoken worden door deze vliegende insecten. Maar hoe gevaarlijk is eigenlijk een wespensteek?

Fenna Witteveen

Elk jaar overlijden er maar liefst tussen de 5 en 10 mensen in Nederland aan de gevolgen van een wespensteek. Je hoeft er niet eens allergisch voor te zijn, zo giftig en gevaarlijk is het gif dat door je huid direct in je lijf terechtkomt.

Wat moet je nog meer weten over de ins

Gifzakje

Hanneke Oude Elberink is allergoloog, gespecialiseerd in wespenallergieën en heeft een speciale bijen- en wespenpoli in het UMCG in Groningen. Aan RTL Nieuws legt ze uit hoe giftig een wespensteek is. Dat zit zo: in het gifzakje van een wesp zitten heel veel toxische eiwitten. Die kunnen op allerlei plekken in je lichaam gaan werken, maar het kan ook neurologische klachten geven. Maar zulke klachten worden niet veroorzaakt door slechts een steek. Dit gebeurt pas als je meer dan honderd keer gestoken wordt. Het duurt dan vervolgens dagen voordat iemand aan deze gevolgen overlijdt. Dialyse kan iemands leven dan redden.

Allergisch voor de wesp

In de hele wereld zijn is er ongeveer een persoon op de honderd allergisch voor wespen. Ben je nog nooit gestoken, dan kun je het niet weten. Maar als je een keer gestoken bent, dan kun je dit laten testen. Zelfs al ben je jaren geleden gestoken door een wesp dan kun je je nog steeds laten testen. Als je enkel een opgezwollen hand hebt als je daar gestoken bent, dan wil dat niet zeggen dat je allergisch bent. De allergische reactie op een wespensteek is helaas iets heftiger. Je kunt dan namelijk galbulten over je gehele lichaam krijgen, moeten braken of zelfs in shock raken. Heb je geen van deze klachten gehad, dan hoef je je niet te laten testen.

Behandeling

Maar wat doe je als blijkt dat je allergisch bent? Je kunt dan twee dingen doen. Er is een behandeling waarin het gif van een wesp juist met een trucje wordt ingespoten. Dit helpt je immuunsysteem om er tegen te vechten. Je kunt ook kiezen voor de welbekende epipen. Die moet je wel altijd bij je dragen voor het geval je gestoken wordt.

Augustus: de maand van de wesp

Het is natuurlijk niet echt de maand van de wesp, maar in augustus zijn ze er wel vaker dan in de rest van het jaar. En dat heeft te maken met de levensloop van dit beestje. Zoals we veelal wel weten zijn dit sociale insecten. Ze leven in een nest waar de werksters zorgen voor de larven. Aan het einde van juli en begin van augustus zijn de larven volgroeid. Dat betekent dat de werksters niet meer voor het voedsel van de larven hoeven te zorgen. Ze gaan nu op zoek naar suikerbronnen voor energie. En met dit mooie weer zijn er veel suikerhoudende voedingsmiddelen te vinden bij de mensen.

Eerste hulp bij een steek

Maar stel dat je gestoken bent, wat kun je dan het beste doen? Als je nog niet weet welk dier je gestoken heeft: een wesp, bij of hoornaar, probeer dan eerst het insect te identificeren. Bij een wesp blijft er geen angel of gifklier achter, maar bij een bij wel. Die haal je er overigens nooit uit met een pincet, want dan kan de gifklier open gaan en verspreid je meer gif. Haal de angel er met een nagel of botte kant van een mes eruit. Wordt je op je hand gestoken, dan is het slim of ringen te verwijderen. Zo komt de bloedvoorziening van de vinger niet in het gedrang als je hand opgezwollen raakt. De steek reinig je met water en zeep, en ontsmet je met ontsmettingsmiddel. Als je veel pijn houdt kun je een pijnstiller nemen.

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland!

Bron: RTL Nieuws, Antigif centrum. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden