Bliksemschicht boven Amsterdam Beeld Getty Images/iStockphoto
Bliksemschicht boven AmsterdamBeeld Getty Images/iStockphoto

Hoe ging dat ook alweer? Zó reken je de afstand van onweer uit

Vannacht en vanmorgen gold in diverse provincies code geel vanwege onweersbuien. Hoe dicht het onweer dat je hoort bij je in de buurt is, kun je tellen, zo weten de meeste mensen. Maar hoe zat dat nou ook alweer precies?

Online redactie LibelleGetty Images/iStockphoto

Je hebt alleen een simpel rekensommetje nodig om te weten of je nog op veilige afstand bent.

Tijdsverschil tussen bliksem en donder

Bliksem zie je meteen, omdat dit licht is en dus ook met de snelheid van het licht reist. Geluid verplaatst zich een stuk langzamer dan licht. Daarom is er tijdsverschil tussen het zien van de bliksem en het horen van de donder.

Zo gaat die rekensom

Om te kunnen uitrekenen hoe ver het onweer bij jou vandaan is, hoef je alleen te weten dat geluid per seconde 340 meter aflegt. Zitten er bijvoorbeeld 5 seconden tussen het zien van de bliksem en het horen van de donder? Dan is de onweersbui 5 x 340 meter = 1700 meter verderop. Op die manier kun je ook in de gaten houden of een onweersbui dichterbij komt.

Goed om te weten: wanneer er minder dan 10 seconden tussen de flits en de donder zit, is de bui gevaarlijk dichtbij en kun je het beste binnenblijven of in de auto wachten. Wanneer je alleen een flits ziet en geen donder hoort, betekent dit dat de bui tientallen of misschien wel honderden kilometers bij jou vandaan is. Er zijn een aantal zaken die je beter wél en niet kunt doen tijdens onweer, zoals douchen.

Bron: RTL Nieuws. Beeld: iStock

null Beeld

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden