null Beeld

Hoe kunnen kinderen een scheiding goed doorstaan?

onze Commerciële Redactie

- Libelle samen met DAS -

Scheiden, niemand denkt of hoopt dat het hem overkomt. Toch besluiten jaarlijks 70.000 stellen met minderjarige kinderen hun relatie te beeïndigen. Vooral voor kinderen is het belangrijk om als ouders samen een vechtscheiding te voorkomen. Mediation is daar een goede oplossing voor.

Kinderen kunnen een scheiding prima doorstaan

Willen jij en je partner in goed overleg uit elkaar, maar komen jullie er samen niet uit? Schakel dan de hulp in van een mediator. Die adviseert, bemiddelt en helpt jullie om tot goede afspraken te komen. Bovendien staat bij een mediator het belang van jullie kinderen centraal. Zij worden tijdens de scheiding goed begeleid door de mediator. Die biedt kinderen een neutrale plek, waar ze kunnen vertellen wat zij van de scheiding vinden, wat ze willen en waar ze zich zorgen over maken. Bregje de Jong, scheidingmediator bij DAS, begeleidde de echtscheidingszaak van Pieter en Ellen. Het belang van hun zoon van 9 stond voor de ouders voorop:

Volop aandacht voor het kind

“Pieter en Ellen hadden besloten om te scheiden, maar konden niet direct uit elkaar gaan”, vertelt De Jong. “Ze moesten namelijk eerst hun huis verkopen en een betaalbare huurwoning is niet altijd snel gevonden. Noodgedwongen bleven ze tijdelijk in één huis wonen. Daarom maakten Pieter en Ellen afspraken om hun woonsituatie leefbaar te houden, vooral voor hun zoon van 9. Bijvoorbeeld over de financiën en de omgang met elkaar.”

Ondertussen liep de scheiding. Ook daarin stond hun zoon voor Pieter en Ellen centraal. De Jong: “Ik begeleidde hem met het programma Kinderen In Echtscheiding Situatie (KIES). In zijn geval betekende het dat hij deelnam aan een gespreksgroep met leeftijdsgenoten in dezelfde situatie. Daar kon hij zijn verhaal vertellen en zijn wensen en angsten delen. Hij merkte dat hij niet de enige was met deze emoties. Ook leerde hij dankzij KIES hoe hij met zijn ouders over de scheiding kon praten zonder voor een van beiden te moeten kiezen.”

Samen een ouderschapsplan maken

Niet alleen voor je kinderen is het fijn als jij en je partner goed uit elkaar gaan. Maar ook voor jullie zelf. Want na een scheiding blijven jullie samen verantwoordelijk voor de opvoeding van de kinderen. De afspraken daarvoor leggen jullie vast in een ouderschapsplan. Een mediator kan hierbij helpen. Vragen die jullie daarbij moeten beantwoorden: welke omgangsregeling spreken jullie af? En hoe houden jullie contact over de kinderen? Zo leggen jullie samen een goede basis voor de toekomst.

Wat je vastlegt is een ouderschapsplan kunnen jullie deels zelf bepalen. Benieuwd hoe zo'n plan eruit kan zien? Bekijk een voorbeeld van een ouderschapsplan

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden