Hollandse appeltaart

Benodigdheden voor circa 12 personen

redactie

• 150 g blanke rozijnen

• 2-3 dl sinaasappelsap (eventueel met een scheutje rum)

• 175 g bloem

• 90 g witte basterdsuiker

• 130 g boter, in blokjes

• 1½ klein ei

• snufje zout

• ca. 800 g zure appelen (goudrenet), in stukjes

• 75 g kristalsuiker

• geraspte schil van 1 citroen

• 1 tl gemalen kaneel

• 75 g grof gehakte walnoten

Bereidingswijze

  1. Week de rozijnen circa 30 min. in het sinaasappelsap. Meng voor het deeg de bloem, basterdsuiker, boter, ½ ei en zout. Kneed het mengsel snel tot een soepel deeg.
  2. Houd 1/5 deel van het deeg apart en rol de rest uit tot een cirkel van circa 32 cm doorsnede.
  3. Bekleed hiermee een ingevette springvorm van circa 24 cm doorsnede.
  4. Meng appels met uitgelekte rozijnen, kristal­suiker, citroenschil, kaneel en walnoten en schep de vulling op het deeg in de springvorm.
  5. Rol het apart gehouden stukje deeg uit en snijd het in lange repen van circa 1 cm breed. Leg de repen deeg in een ruitpatroon op de vulling.
  6. Klop 1 ei los met 1 el water en bestrijk het deeg en de deeg­randen hiermee.
  7. Bak de taart in circa 45 min. lichtbruin en gaar op het rooster, iets onder het midden van een voorverwarmde oven op 180°C.
  8. Laat de taart op een rooster afkoelen en serveer hem lauwwarm of koud, eventueel met lobbig geklopte slag­room.

Bereidingstijd: circa 40 min. Oventijd: circa 45 min. Circa 315 kcal p.p.

Productie: Marina van Dijk. Fotografie: Peter Kooijman.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden