Huis gekocht in Zweden!

AnneElise

Tibro, zaterdag 9 juli 2011

De stap is gezet, de kogel door de kerk, de koe bij de horens gevat (in dit geval in figuurlijke zin) en het besluit is gevallen. We hebben een huis gekocht. Voor sommigen reeds oud nieuws, voor anderen een donderslag bij heldere hemel. Sterker nog, we wonen hier ook alweer sinds 9 mei. En het bevalt zeer goed.

Maar laat ik even bij het begin beginnen. In april zagen we op hemnet.se (als je niet net als wij in Zweden wilt gaan wonen, ga dan vooral NIET kijken, ik herhaal, ga NIET kijken), een aantal huizen staan die wij interessant vonden. We hadden net van de bank groen licht gekregen om een huis te gaan zoeken. De lening zou geen probleem worden tot ongeveer een miljoen (kronen natuurlijk maar zo lijkt het meer… ). Dat lijkt weinig voor Nederlandse begrippen. Maar hier is een miljoen kronen nog echt wat waard. Een vrijstaande villa met een flinke tuin in een stadje of dorp of zelfs buitenuit, behoort dan tot de mogelijkheden. En wij, arme boer met hustru en vier kinderen te onderhouden, waren uitverkoren dat bedrag te mogen lenen. Niet gek voor een koeienmelker zeg ik met terechte trots jegens mijn man, die steeds slanker en gespierder wordt.

Afijn, de lening was rond en de zoektocht kon beginnen. Aldus een paar huisjes gespot die ons hartje een tikje sneller deden kloppen. Totdat daar op het vermaledijde hemnet ineens een Zweeds, rood, houten huis verscheen. Toen Erik ’s avonds thuiskwam, sprak ik de profetische woorden: – dit kon hem wel eens worden, schat. Meteen een afspraak gemaakt. Het duurde nog bijna een week voor we het huis zouden gaan bekijken met de makelaar. Te nieuwsgierig natuurlijk, gingen we er gauw zelf even langs met de auto. Mmmm, tja, wat te denken. Wij zagen een mooi huis, maar het leek kleiner vanaf de weg dan we dachten. Ook werd de naaste omgeving opgesierd met enkele gezellige stroomkabels. Aan de andere kant was een perceel van de gemeente met bijenkasten en dergelijke. We besloten om eerst de bezichtiging even af te wachten en eerst de Grote Baas eens even te vragen wat Hij ervan dacht. De bezichtiging was een bijzondere ervaring. Toen we eenmaal voor het huis stonden leek het echt heel veel groter dan vanaf de weg en toen ik de veranda opstapte wist ik het wel. In dit huis zou ik wel willen wonen. De sfeer in zo’n oud huis is fantastisch. Het was ruim en licht en veel groter dan op de foto’s (meestal is dat andersom, hoezo groothoeklens?). Ik zei meteen tegen Erik dat dit het wel zo’n beetje was. Alles wat ik me van een Zweeds huis had voorgesteld. Erik dacht daar gelukkig precies hetzelfde over.

Er waren nog wel wat kapers op de kust die ook wilden komen kijken en daarom besloten wij voortvarend te werk te gaan. We legden een bod op tafel waarvan we dachten dat het redelijk was en hoopten er het beste van. Nog een aantal spannende dagen later kregen we bericht dat de verkoper het aan ons wilde verkopen. Wij waren zeer blij, tegen het uitgelatene aan, maar daarbij ook erg bang. Erover praten en dromen is een ding, maar ook werkelijk een huis kopen en vaste voet aan Zweeds land krijgen, een ander. Wat hadden we gedaan, een oud houten huis gekocht! De beelden van boktor, houtworm, waterschade en schimmel deden ons huiveren, het spook van verzakking en lekkage deed ons trillen. Het werd nu echt ECHT. En Tibro, we waren er misschien twee keer geweest. Zouden wij hier wel kunnen aarden? Ik weet nog goed dat Erik zei toen hij er van de winter er eens doorheen reed: – Wat een doodse plek, daar zou ik nooit willen wonen! En ziedaar, het wonder geschiedde…. Wij maakten aanstalten om dat toch zeker wel te doen. Mmmmm.

Het einde van het liedje is inmiddels bekend, wij hebben het toch gedaan. Want als je iets echt wilt, moet je het proberen. En dan ook echt proberen en serieuze stappen zetten, anders blijft het zeker bij dromen. En heb je het dan wel ECHT geprobeerd? En aldus. Gelukkig weten we dat onze Hemelse Vader ons aan het handje meeneemt en echt, zonder Hem hadden we dit niet gekund. Wij zijn niet van die doe-eens-gek types, meer van die doe-maar-normaal-dan-doe-je-al-gek-genoeg types. Over slapeloze nachten gaan we het hier ook maar niet hebben….

De afgelopen tijd hebben we hier al heel wat dromen kunnen uitleven. Het begin van een moestuin is gemaakt. In de boomgaard met appelbomen. Erik heeft van wat oud sloophout bakken voor me getimmerd die ik ijverig beplant heb met sla, wortels, uien, spruitjes (waar Roan gek op is), bloemkool en niet te vergeten aardappelen. Frieslanders om het een beetje nostalgisch te houden. En met wisselend resultaat. De aardappels gaan als een trein en ik heb nog geen slablaadje gezien. Dat kan komen omdat de slakken ze eerder ontdekken dan ik. Ik weet het niet. Maïs en tomaten gaan hier goed.

Ook ontdekken we regelmatig een nieuwe boom of struik of iets anders moois. In onze tuin staan pioenrozen, bosaardbeitjes, rode en roze rozen, körsbär, heel veel lupine en allerlei andere planten die ik niet bij naam ken. Wauw, wat is de Schepping hier dichtbij en overweldigend aanwezig.

We hebben de eerste week meteen de een na grootste trampoline gekocht die er was. Fantastisch, wat een lol hebben we van dat ding. En Erik heeft een zandbak in elkaar geknutseld van bielzen die hier nog lagen naast de parkeerplaats op ons erf (waar overigens wel drie auto’s naast elkaar kunnen staan, even voor de beeldvorming, hè). Ergens in het midden van onze tuin ligt een enorme hoop stenen. Hoe en waarom die daar zo gekomen zijn is mij een raadsel, maar dat doet er niet toe. Een deel laten we liggen voor de kinderen om op te spelen en een deel zullen we in de vijver dumpen. Die is een ietsje te diep. Wel een prachtige plek met bankjes erbij, zodat je kunt genieten van een natuurlijk watertje (helaas nu vol kroos en over muggen zullen we het maar niet hebben) vol met kikkervisjes en salamanders. Onze hond mag er graag even in zwemmen.

Verder staat er een hönshus. Oftewel kippenhok. Maar het is meer dan een hok. Kippenhuis zou meer recht doen aan het bevallige gebouwtje met een grote ren eraan vast. De vorige eigenaresse zocht nog een “oplossing” voor de kippen. Wij hebben ons natuurlijk edelmoedig ontfermd over de ei-producerende scharrelbeestjes. Erik is met name een voorstander van het houden van dieren met een economische waarde, die iets opleveren dus. Erik is dus gek op kippen. Al valt dat niet te verwarren met de dierenliefde zoals de meeste van ons die bij het kat of hond knuffelen ervaren. We attenderen de kinderen er nu al op dat de kippen misschien niet oud worden, ze dus geen naam moeten hebben en dat het heel mooi is dat het beestje vrij gescharreld heeft en een goed leven gehad heeft voordat… nou ja, vul zelf maar in. We hebben inmiddels een sinistere figuur aan onze Zweede kennissenkring toegevoegd, die Erik wel wil inleiden in de fijne kneepjes van het kippen-slacht-vak. Je merkt het al, het woeste buiten-in-de-wilde-ongerepte-natuur gevoel heeft ons al helemaal in de greep!

Een ander vermakelijk klusje is het grasmaaien met onze nieuwe gräsklippare. Oftewel, grasmaaier. Een onontbeerlijk stukje gereedschap als je grootgrondbezitter bent geworden. Elke week kun je hier genieten van benzinedampen, veel decibellen en een jongentje van 11 op een tractortje, die al dit moois in zijn takenpakket heeft gekregen. Dit alles om onze tuin er weer snygg uit te laten zien. En dat lukt zo onderhand wel hoor. Al is Erik hier en daar zelfs met de zeis te keer gegaan om door de woestenij heen te komen.

Inmiddels hebben de kinderen hier ook alweer drie weken vakantie (nog maar zes weken te gaan…). Ze vermaken zich hier met uitslapen, Donald Duckjes lezen, spelen op de Playstation, buitenspelen enz. Af en toe zoeken we een meertje op om lekker te zwemmen.

Roan zit inmiddels op zwemles. Hij gaat vier weken lang elke dag een half uurtje zwemmen. ’s Morgens wordt hij opgehaald met de bus aan het einde van onze grusväg en na afloop weer teruggebracht. Lang leve het Zweedse systeem.

Vanaf augustus zullen de kinderen ook weer elke dag met de bus opgehaald worden. We zijn al even op de nieuwe school wezen kijken met z’n allen. Het lijkt een hele leuke school te zijn met flink minder leerlingen dan Guldkroksskolan. Ongeveer 300. Voor ons is dat nog een grote school, maar het voelt toch wat overzichtelijker aan. En die schoolpleinen hier! Ik kan me er zo over verbazen. Zo groot! Rondom de hele school staan speeltoestellen, er is een voetbalveld, er is een soort hindernisbaan door een stuk bos en de oppervlakte is enorm. De kinderen lijken er wel zin in te hebben.

De schoolafsluiting is hier ook een hele happening. Dat wordt gevierd in de kerk en daar zullen opa’s en oma’s het niet laten om een traantje weg te pinken bij het zien van al die lieve kinderen in hun prachtige kleren. Er is een preekje van de präst, er worden een paar typische zweedse “zomerpsalmen” gezongen en elke groep doet een liedje of iets dergelijks. Het einde van het schooljaar en het begin van de zomer wordt hier echt gevierd.

Zo ook het midzomernachtgebeuren. Wij werden door de buren uitgenodigd om mee te doen. Laat ik jullie het niet onthouden dat het Erik behaagd heeft te dansen rond de meiboom. Mijn moeder was hier ook en we hebben allemaal van de gelegenheid gebruik gemaakt om ons het Zweedse dans-erfgoed eigen te maken. Al moesten de zweden wel toegeven dat het een beetje gek is om rond een fallussymbool te dansen als een kikkertje (en dat zonder bedwelmende middelen die de geest zouden kunnen vertroebelen). Toen ik echter over ons Sinterklaasfeest begon te vertellen met zijn Svarta Petter (zwarte piet), werd de boel weer wat gerelativeerd en kwam ik zelf niet meer bij. Hoe leg je dat uit aan een Niet-Nederlander?

Inmiddels hebben we hier in Tibro een aantal keer een Pingstkyrkan bezocht. En ik moet zeggen dat het ons zeer goed bevallen is. Er zijn veel kinderen (30-40 in de zondagsschoolleeftijd) en de mensen die we tot nu toe ontmoet hebben, zijn heel aardig en zeer gezellig. We zijn reeds uitgenodigd op ons eerste grill-fest en we hebben een geweldige middag gehad. We zullen zien, maar ik denk dat we hier goed op onze plaats zullen zijn.

En onze Allard is inmiddels vijf!! We hebben het gevierd met taart (kladdkaka), slingers en cadeautjes. En skype natuurlijk. Want dit zijn wel de momenten dat je weet dat er een prijskaartje hangt aan al dit moois en goeds. We missen iedereen enorm. Gelukkig hebben we veel contact en krijgen we regelmatig visite uit Nederland deze zomer.

Heel erg bedankt dus ook voor alle mails en kaarten die we krijgen. Hartstikke leuk om te horen hoe het met jullie gaat.

Nou mensen, vanuit een zonnig Zweden wensen wij jullie ook een prachtige zomer toe. Geniet ervan!

Anne Elise

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden