null Beeld

Huub Stapel & Jan Kooijman over het vaderschap

Acteurs Huub Stapel (61) en Jan Kooijman (35) spelen vader en zoon in de film 'De zevende hemel'. Journalist Nathalie Huigsloot interviewde de mannen over het vaderschap en de band met hun eigen vader. 

Online redactie Libelle

De telefoon gaat. Het is Jan Kooijman. “Met Jan. Excuses. Ik ben wat later, ik ben verdwaald. Ik kom er zo snel mogelijk aan.” Daarna gaat de telefoon weer. “Hé, met Huub, ik ben hartstikke verdwaald, man. Ik kom er zo snel mogelijk aan.”

Ook in het echt zouden Huub en Jan vader en zoon kunnen zijn. Niet alleen in hun identieke verdwaalkunsten, maar ook gezien hun gedeelde fanatisme in het werk en de mate waarin ze zich kunnen opwinden. In dezelfde mate als Jan zich kwaad maakt over een vrouwonvriendelijk stukje op de website van het blad Esquire, gaat Huub tekeer over VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra (“Halve Zoolstra. Die man heeft zo veel kapotgemaakt!”).

Familierestaurant

In De zevende hemel spelen ze vader en zoon in een familie die een Italiaans restaurant runt. Als de moeder (gespeeld door Henriëtte Tol), ontdekt dat ze doodziek is, wil ze nog één keer haar man (Huub Stapel) en kinderen (Halina Reijn, Thomas Acda en Jan Kooijman) met partners (Ruben van der Meer, Tjitkse Reidinga en Noortje Herlaar) harmonieus om zich heen hebben. Maar oude ruzies, relatieproblemen en het jubileum van het familierestaurant staan die laatste wens in de weg. De film, geregisseerd door Job Gosschalk, is een muzikale ode met liedjes van onder meer Doe maar, Boudewijn de Groot en Marco Borsato. Als Thomas Acda zijn versie van Ik leef niet meer voor jou zingt, is een doos tissues geen overbodige luxe.

Wat raakte jullie het meeste in de film?

Huub Stapel: “Wat ik eigenlijk het allerleukste vind, is dat de acteurs uit alle hoeken en gaten komen. En alsof het zo is afgesproken, gaat iedereen in dezelfde stijl spelen, zonder dat iemand voor een ander onderdoet. Dat is absoluut de verdienste van de regisseur Job Gosschalk.”

Jan Kooijman: “Wat mij raakte, is de herkenbaarheid van de situaties. En dat vind ik knap in een film waarin zo veel wordt gezongen, want dat kan ook een vervreemdend effect hebben. Maar hier verdiept het de emotie juist, het trekt echt mijn hart eruit. En alles zit erin: ziekte, ruzie, verdriet om elkaar, het ageren tegen ouders, je familie niet willen verliezen. Het zijn gevoelens die we allemaal kennen.”

In de film beseft iedereen bij het sterfbed pas dat het leven draait om liefde en familie. Toch neemt in de dagelijkse praktijk werk en de zucht naar erkenning vaak de overhand. Herkennen jullie dat?

Jan: “Ik denk dat ik ook heel goed liefde kan geven als ik niet succesvol ben in mijn werk. Maar toen ik net vader werd, was dat wel een soort zoektocht voor mij. Op dat moment maakte ik net een carrièreswitch. Tot mijn 28e was ik balletdanser en daarna wilde ik me gaan bekwamen in acteren en presenteren. Toen ik net op dat punt vader werd, dacht ik wel even: hoe gaat dit samen? Ik had het gevoel dat ik alle kansen die ik kreeg moest pakken, dus dat vond ik toen soms wel moeilijk. Nu ik weet wat ik wil, heb ik minder snel het gevoel dat ik bepaalde dingen moet. Gek genoeg ben ik daardoor thuis ook veel rustiger en heb ik veel meer tijd voor mijn dochters.”

Huub: “Die onrust herken ik, die had ik vooral aan het begin van mijn carrière. Die opwinding die jij beschrijft: ik móet dit, ik móet dat. Maar nu er nog maar een paar acteurs over zijn voor de te verdelen rollen, is het een heel prettige gewaarwording dat ik een steady factor ben geworden. En dat je van je hobby je beroep hebt kunnen maken. Ik zeg tegen mijn zonen altijd: ‘Probeer je passie te vinden in het leven. Of je dat nou zoekt in straten vegen of in iets anders, als je die passie maar vindt.’”

Meer Huub & Jan?

Lees het hele interview in Libelle 50, vrijdag 25 november in de winkel.

LEES OOK:

Berichten van Libelle gratis ontvangen op WhatsApp? Meld je nu aan!

BEKIJK OOK DEZE VIDEO: Jan Kooijman was voor velen de verrassing van De zevende hemel.

Interview: Nathalie Huijgsloot. Fotografie en styling: Rossi & Blake

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden