null Beeld

Huub van der Lubbe over eenzaamheid op het podium

Huub van der Lubbe, zanger van De Dijk, staat komende maanden solo op de planken. Hij wilde zichzelf graag op de proef stellen. De voorstelling heet Simpel Verlangen. Wat zijn Huubs eigen verlangens? 

Helene van Santen

Je treedt in je eentje op. Is dat niet eenzaam?

"Ja, dat is eenzaam, maar dat is precies de bedoeling. Bij De Dijk ben ik onderdeel van een geoliede machine, nu moet ik zelf de kar trekken. Dat is spannend, en daarom zo leuk. Ik wilde mezelf op de proef stellen."

Wat is jouw simpele verlangen?

"Ik heb een verlangen naar eenvoud. In m'n eentje spelen met mijn gitaar. In mijn solovoorstelling kan ik flexibeler zijn dan bij een optreden met De Dijk: bij een band moet je altijd van tevoren afspraken maken over wat je wanneer speelt. Nu is er meer ruimte voor een dialoog met het publiek en voor improvisatie."

En je heimelijk genoegen?

"Dat heb ik niet. Ik schaam me namelijk helemaal nergens voor. Waarom zou ik?"

Heb je nog verlangens voor de toekomst?

"Aan het einde van mijn solotournee ga ik twee weken naar Berlijn. Een week met mijn vrouw Teuntje en een week alleen. Met een pen, papier en een gitaar. Ik ga vrijwel ieder jaar naar Berlijn, het is zo'n inspirerende stad. Er zijn veel musea, aardige mensen en een jonge, actieve sfeer. In Berlijn heb ik het gevoel dat ik vrij ben, omdat ik echt ben afgesloten van de rest. Even geen e-mail of telefoontjes. Ik heb geen mobiele telefoon, dus dat is makkelijk."

De voorstelling Simpel Verlangen is vanaf 21 januari te zien in verschillende theaters. Kijk voor het speelschema op: www.huubvanderlubbe.nl

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden