Femke Beeld Ester Gebuis
FemkeBeeld Ester Gebuis

column

Ik ben gestopt met mezelf te saboteren

Femke (40) is freelance journalist. Ze woont met Oscar en zoon Nathan (7) in Ouderkerk. Deze week schrijft ze over een belangrijke zelfreflectie.

Sinds ik nieuwe dingen aan het leren ben – autorijden en boksen – krijg ik allerlei inzichten in hoe ik opereer. Ik wist het al wel, maar diep vanbinnen was ik ervan overtuigd dat ik er iets aan had. Nu ik echt zie dat het me niet helpt, pak ik het anders aan. Ik spreek uit wat ik doe, voel, leg mijn valkuilen bloot en probeer daardoor iets bij mezelf te forceren.

Sukkel

Zo vertelde ik de tweede keer dat ik rijles had aan de instructeur dat ik baalde van de eerste keer. Ik had mezelf neergezet als de grootste sukkel aller tijden, terwijl dat nogal overdreven is. Er zijn dingen die zelfs ik gewoon kan. Sterker nog: ik merkte die eerste les al dat in een automaat rijden een groot verschil is met een schakelauto.

Doordat ik niet meer druk ben met schakelen en koppelen, kan ik alle aandacht richten op het verkeer en zie ik meer dan ooit. Ik beloofde de instructeur die tweede les dat ik mezelf niet meer naar beneden ging halen, zodat ze objectief kon bekijken hoe ik reed. Toen het uur om was, zei ze dat het inderdaad stukken beter ging en ik voelde dat het klopte. Ik was gestopt met mezelf te saboteren en had me geconcentreerd.

Grapjes en slimme opmerkingen

Daarnaast had ik mezelf aangespoord iets anders te laten: ik wil me niet langer zo bewust zijn van degene die me lesgeeft. Mijn hele leven heb ik al de neiging leraren te interviewen en vermaken. Ik vraag ze het hemd van het lijf, maak grapjes en slimme opmerkingen, maar ondertussen heb ik geen enkele focus op dat wat ik kom doen. Toen mijn boksleraar laatst vroeg waarom ik hem zo veel over zijn leven vraag, heb ik eerlijk gezegd: “Ik schaam me ervoor dat jij mij, een onhandig iemand, moet leren boksen en daarom doe ik extra aardig, grappig en geïnteresseerd. Om dat te compenseren.” Hij vond het zichtbaar vreemd. “Daar is echt nog nooit een leerling mee bezig geweest”, zei hij.

Ik durf dat te betwijfelen, volgens mij zitten meer vrouwen zo in elkaar, maar ik probeer het ter harte te nemen. Als ik me wil ontwikkelen, moet ik er vol voor gaan en me meer richten op mijzelf. Daar heb ik in de rest van mijn bestaan ook niet zo’n moeite mee.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden