PREMIUMinterview

“Ik bepaal graag de regels thuis”

null Beeld  Ester Gebuis
Beeld Ester Gebuis

Het gaat goed met Vivienne van den Assem (37). Op haar werk én thuis lacht het leven haar toe. “Presenteren is mijn dagelijkse werk, maar ik zou ook graag weer eens acteren.”

Astrid Theunissen Ester Gebuis

“Excuses”, klinkt het. Vivienne van den Assem is wat laat. Ze reed pardoes de afslag naar de strandtent in Noordwijk voorbij. Ze zat zó lekker in haar auto, bekent ze. Ramen open, de zon op haar huid en Motörhead op volume 10. “Metalmuziek inderdaad.” Lachend: “Daar word ik wel blij van ja.” Het is een stralende dag en de presentatrice van RTL Boulevard is goed gehumeurd. Niet alleen vanwege dat fijne autoritje. Thuis loopt het lekker en ook haar werk gaat goed.

Onlangs mocht ze voor RTL Boulevard verslag doen van het Eurovisie Songfestival in Rotterdam. Dat vond ze als muziekliefhebber “enorm leuk”. Even daarvoor presenteerde ze Crime Desk, een misdaadprogramma dat haar eveneens past. “Ik kijk graag misdaadfilms. Ik heb erg genoten van de serie True American Crime Story. Hierin worden echte zaken gereconstrueerd, zoals de moord op modeontwerper Gianni Versace. Heel spannend. Vooral omdat alles echt gebeurd is.” Na een slok appelsap: “Vrienden vroegen of Crime Desk me niet angstig maakt, omdat ik daarin steeds word geconfronteerd met wat er zich allemaal voor vreselijks afspeelt in Nederland.”

Nou?

“Gelukkig niet. Nog niet althans. Ik heb het overgenomen van Marieke Elsinga en pas zeven afleveringen gepresenteerd. Waarschijnlijk komt het programma in september weer op tv.”

Arne en jij werken allebei, hebben jullie de zorgtaken goed verdeeld?

“Dat gaat prima. Ik ben geregeld ’s avonds niet thuis, dan is Arne er. Daarbij kan ik goed plannen. Ik maak de weekboodschappenlijst en het schema van wie, wanneer, waar is, zodat we een overzicht hebben op welke dagen Guus door een ander van de crèche moet worden opgehaald. Ik ben beter in vooruitdenken dan Arne, dus dat regel ik. Ik las in het boek Franse kinderen gooien niet met eten dat sommige taken nu eenmaal beter bij de een passen dan bij de ander. Dat gegeven kun je beter omarmen dan er strijd over voeren, was het advies. Dat heb ik overgenomen. Ik kan er een punt van maken dat Arne de was moet opvouwen of de vuilniszak buiten moet zetten, wat hij best weleens doet, maar ik kan het ook gewoon zelf doen, of andersom. Vaak iets vragen is ook vermoeiend en bederft de sfeer. Dat vond ik een wijze les. Het is een leuk boek. Ik heb stukjes aan Arne voorgelezen.” Met luidere stem: “Dít vind jij vast ook interessant.”

null Beeld

Lees je hem vaker voor?

“Ik geef hem regelmatig een samenvatting van de podcast van psychotherapeut Esther Perel. Daarin luister je mee met koppels in therapie. Heel inspirerend.” Lachend: “Je kunt Motörhead draaien, maar ook Perel opzetten. Als ik iets lees waarvan ik weet dat Arne het interessant vindt, maar het nooit gaat lezen, maak ik een samenvatting. Het kan ook over een muzikant gaan of een documentaire die ik heb gezien. We vinden het leuk om samen dingen uit te vogelen en te bespreken. Er is nu een podcastreeks waarin alle albums van Tom Waits worden besproken. Hij heeft albums gemaakt met mooie, breekbare nummers maar ook potten- en pannenmuziek. Die podcast gaan we samen luisteren en ook alle platen van Waits die we nog niet hebben gehoord, zodat we straks het hele oeuvre kennen.”

Want jullie zijn allebei grote muziek­liefhebbers.

“Zeker. Arne is muziekjournalist. Muziek luisteren, beleven en erover praten is belangrijk in ons leven. Tot corona het onmogelijk maakte, gingen we vaak naar festivals en concerten. De laatste twee concerten hebben voor ons een iconische status gekregen. Omdat het de laatste waren waar we heen konden.”

null Beeld

Welke optredens waren dat?

“Patrick Watson en Jack Poels – de zanger van Rowwen Hèze, die net een soloalbum had opgenomen. We zagen ze allebei in de Grote Zaal van Tivoli in Utrecht. Vooral het optreden van Jack Poels was bijzonder, omdat er slechts honderd mensen bij aanwezig mochten zijn. Wat een energie kwam er van dat podium. Hij is natuurlijk ook een imposante man, met een heel mooie stem en prachtige teksten.”

Op televisie ben je regelmatig te zien in T-shirts van Kiss, Blondie en Metallica. Heb je het gevoel dat je te laat geboren bent?

“Haha, nee hoor, want die bands toeren gelukkig tot het einde der tijden, waardoor ik ze nog kan zien. Heerlijk. Ik hou van die lekkere eighties rock en moeilijke metal.”

Is dat Arnes invloed?

Hoofdschuddend: “Ik had altijd al een voorliefde voor harde gitaren.”

Heb je dat van je ouders meegekregen?

“Mijn ouders hebben niks met muziek. Ik zou niet eens kunnen zeggen waarvan zij houden. Ik heb wel wat afgeluisterd van mijn oudere zus. Zij draaide vroeger keihard Pearl Jam en No Doubt op haar kamer, maar ik ben vooral gevormd door de familie van mijn vriendin van vroeger. Bij haar thuis werd veel muziek geluisterd. Net zoals bij ons nu. Guus groeit op met muziek.”

Wat luister je als je opstaat?

“Ben Howard of Bon Iver. Als ik snel ben tenminste, anders wordt het de favoriete playlist van Arne en daarvan schieten de nummers alle kanten op. Ik blijf graag in eenzelfde sfeer en luister bij voorkeur melancholische nummers, wat meer easy listening. Toen we net samenwoonden, zette Arne een tijdlang elke zondag Johnny Jordaan op. Ik werd daar heel chagrijnig van. Dat Nederlandstalige vond ik in die tijd nog heel ingewikkeld.

Ik heb tegen hem gezegd: “Ik vind het prima dat je het draait en ik wil echt mijn best doen om ernaar te leren luisteren – wat ik ook ben gaan doen –, maar niet op zondagochtend. Anders gaat het niet werken tussen ons.”

Had je zelf niet graag de muziek in gewild?

“Zingen is heerlijk, maar ik kan het totaal niet! Als kind nam ik altijd liedjes op van de radio op cassettebandjes en die kon ik allemaal woord voor woord meezingen. Mijn hartenwens was meedoen aan de Mini-playbackshow. Dat is niet gelukt.”

null Beeld

Vivienne in het kort

Vivienne van den Assem kwam op 15 november 1983 ter wereld in Oud-Beijerland. Na het atheneum volgde ze een opleiding tot productieassistent aan de Nederlandse Film en Televisie Academie. Ze speelde onder andere in de series Goudkust, Onderweg naar morgen en Zoop en de Mees Kees-films. In 2009 won ze Wie is de Mol. Momenteel presenteert Vivienne RTL Boulevard en Crime Desk. Ze woont met haar vriend Arne en zoon Guus in Utrecht.

Had je een leuke jeugd?

“Ja, met de nadruk op leuk! Ik heb leuke ouders, die nog steeds samenzijn, een leuke oudere zus en we woonden in Oud-Beijerland, een fijn overzichtelijk dorp. Ik ging graag naar school, hield van sporten en in het weekend ging ik met mijn vader op pad. Hij kwam doordeweeks vaak pas thuis van zijn werk als ik al in bed lag. Op zaterdag trokken we dan altijd samen met de hond de natuur in en op zondag gingen we zwemmen.”

Dat klinkt zorgeloos.

“Dat was het ook. Ik probeer dat voor Guus ook te creëren. En ik probeer hem te stimuleren om dingen te ondernemen, Hup, doe, ga. Maak er iets van.”

Ben je zelf een doener?

“Het zit in mijn aard, ja. Ik heb veel energie en ben nieuwsgierig.”

Stond je altijd al graag in de belang­stelling?

“Ja. Mijn oom en tante hadden een strandtent in Scheveningen. Samen met mijn neefje bedacht ik acts voor de gasten op het terras. Het toneelspelen kwam pas later, op mijn dertiende. Toen bracht mijn moeder me elke zaterdag naar het Hofpleintheater in Rotterdam. Dat was een halfuur rijden, heen en ook weer terug, maar dat deed ze. ‘Als jij dat leuk vindt, doen we dat’, zei ze. Daar kwam ik in contact met castingbureaus. Zo is het allemaal begonnen.”

Op je zestiende rolde je via de soap Goudkust het vak in. Intussen ben je alweer vijftien jaar aan het presenteren. Geen zin om weer eens te acteren?

“Altijd! Dat is nou juist zo leuk, de combinatie. Er waren laatst wat dingen waarop ik mijn hoop had gevestigd, maar helaas. Mijn presentatiewerk is mijn dagelijkse bezigheid. Acteren zou ik er graag naast doen wanneer het past. Ik beleef er veel lol aan. Grappig genoeg word ik nog vaak aangesproken op mijn rol in de Mees Kees-films. Dat komt omdat de films via streamingdiensten zijn terug te kijken.”

Leuk voor Guus straks om zijn moeder in die kinderfilms te zien.

“Ik denk het, maar misschien vindt hij het ook vanzelfsprekend. Als Arne nu de tv aanzet, vraagt Guus: ‘Boulevard kijken?’ Als ik aan het werk ben, kijken ze samen. Maar Guus zegt het ook als ik thuis ben. Ha. Dan mag hij uiteraard niet kijken.”

Ben je een strenge moeder?

“Ik heb nogal wat regels waar ik aan hang. Zo eten we op hetzelfde tijdstip en aan tafel. Altijd, ook ’s middags.”

Je kijkt alsof het lang duurt.

“Nee, maar het is zo’n regel waarvan je vaak denkt: joe joe, laat maar even zitten. Het is lastig om consequent te blijven, want eten moet ook iets leuks zijn. Ik vind het een leuke uitdaging om erachter te komen wat voor een ventje Guus is en of het lukt wat ik voor ogen heb.”

En?

“Natuurlijk! Hij is twee!” Na de schaterlach: “En mijn man is bijna veertig, die doet ook wat ik wil. Ja, ik bepaal graag de regels thuis.”

null Beeld

Welke regel heb je voor jezelf gesteld?

“Ik moet elke dag zeven minuten sportoefeningen doen. Zeven minuten moet ik kunnen opbrengen, vind ik. Ik heb veel energie, maar ik ben slecht in sporten. Ik haak af als ik moet hardlopen in de regen. Boksen vind ik leuk, maar ik verloor mijn motivatie toen de lockdown kwam. Ik heb een app, die me trouw elke ochtend zeven minuten stretch - en yogaoefeningen laat doen. Daar krijg ik alleen geen betere conditie van. Ik zou graag een personal trainer hebben, die me heel erg gaat drillen. Het moet vooral leuk blijven, anders heb ik er een volgende keer geen zin meer in. Omdat het sporten niet echt lukt, probeer ik wel zo gezond en gevarieerd mogelijk te eten. En niet te veel weg te gooien.”

Leef je milieubewust?

“In mijn jeugd was ik veel buiten, in de polder, ik ben opgevoed met respect voor de natuur. Dat betekent niet dat ik nooit een vis heb gevangen en geen vlees eet, maar ik vind het vanzelfsprekend om milieubewust te leven. Ik doe nu mee aan een uitdaging om een halfjaar geen kleding te kopen, maar ik ruil al jarenlang kleding met vriendinnen. Dat zijn overigens kleine dingen. Ik heb groot respect voor mijn vriend Dennis Storm. Hij is een overtuigd minimalist en zet in zijn boek Weg ermee uiteen hoe je kunt ontspullen en afstand nemen van de consumptiewereld. Hij is echt een idealist.”

Waarover wind jij je op?

“Over een plakkend douchegordijn en mensen die niet kunnen ritsen op de snelweg, maar dat bedoel je zeker niet? Aan mensen die gedreven worden door negativisme en het hardst geluid maken. Vaak krijgen die harde schreeuwers de meeste aandacht. Ik probeer daar altijd kritisch naar te kijken voor de uitzending.” ■

  • Productie: Charissa Macnack. Styling: Claudia Engels. Haar en make-up: Marloes de Jong. M.M.V: Bash (hoed), Josh V (bloes), Wolfware (ketting), Gapamod (armbanden), Rough Studios (bloes), & Other Stories (broek), Isabel Marant Etoile via Marjon Snieders (broekje), Rough Studios (tshirt), Bash (broek en riem), Isabel Marant via Marjon Snieders (sandalen) Met dank aan: B.E.A.C.H. Noordwijk
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden