null Beeld Petronellanitta
Beeld Petronellanitta

PREMIUMzij overwon haar angst

“Ik dacht echt dat we zouden neerstorten”

Sonja de Kreij (53) is getrouwd en heeft twee zoons en een adoptiedochter. Twee jaar geleden overwon ze haar vliegangst.

Merel BronsPetronellanitta

“Twintig jaar geleden maakte ik voor het eerst een vliegreis, naar Griekenland, en juist toen ging het mis. Ik vond de heenreis al spannend, maar die ging goed. Tijdens die vakantie met mijn toenmalige man ontdekten we dat ik zwanger was. Het was een emotionele ontdekking na een eerdere miskraam. Deze keer moest het goed gaan, het kind was zo gewenst. Maar toen de vlucht zo turbulent was dat we van links naar rechts schudden en we even later voor mijn gevoel enkele meters naar beneden vielen, raakte ik in paniek. Ik dacht dat we zouden neerstorten en was bang om dit kind ook te verliezen. Wat ik met mijn angst aan moest, wist ik niet. Ik keerde in mezelf en kon alleen maar zachtjes huilen en zeggen: ‘Ik wil hier weg.’ Mijn man begreep er niet veel van. Ik heb me nog nooit zo eenzaam gevoeld en besloot nooit meer in een vliegtuig te stappen.”

Euforisch van trots

“Ruim achttien jaar lang gingen we alleen nog maar met de auto op vakantie naar buurlanden, zoals Duitsland en België. Maar toen onze zoon achttien werd, leek het ons heel leuk om hem te laten zien waar we er destijds achter waren gekomen dat hij eraan kwam. We boekten in hetzelfde plaatsje als toen een hotel. Dan moest ik weer het vliegtuig in. Ik was al in therapie vanwege problemen uit mijn jeugd. Bij die therapeut ging ik ook traumatherapie doen, toegespitst op mijn vliegangst. We bespraken waar ik precies bang voor was en wat ik moest doen als die angst me overviel. Ik kreeg allerlei handvatten die me in het vliegtuig zouden moeten helpen om rustig te blijven. Van ademhalingsoefeningen om te kunnen ontspannen tot benoemen wat er reëel was aan mijn angst en wat niet. Toen ik het vliegtuig uiteindelijk in ging, was ik toch wel bang. Maar ik heb - zoals ik had geleerd - geprobeerd mezelf bezig te houden met spelletjes op mijn iPad. Dat lukte goed en ik was euforisch van trots toen ik in Griekenland aankwam. De terugweg ging minder goed. We moesten rondjes vliegen voordat we mochten landen en het vliegtuig hing daardoor vrij schuin. Zo bang als eerst was ik niet, maar ik was wel opgelucht toen we weer op de grond stonden.”

null Beeld

Alle vertrouwen

“Vervolgens zei mijn adoptiedochter dat ze zo graag een keer met me naar Londen wilde. Ik besloot het vliegen niet meer uit de weg te gaan, maar gewoon vol goede moed het vliegtuig in te stappen. Een uurtje vliegen zou wel lukken, dacht ik. Tijdens de vlucht raakte ik in gesprek met een vrouw van tachtig die vroeger bij het circus had gewerkt. Ze zei: ‘Ik help je hier doorheen’, en pakte mijn hand vast. Die troost van een wildvreemde deed me zo goed. Ik werd gezien door iemand die me niet kende, terwijl ik me in mijn huwelijk al een tijd niet meer gezien voelde. Ons gesprek was zo leuk dat ik bijna vergat dat ik in een vliegtuig zat. Ik was blij en supertrots. Op de terugweg kon ik dit gevoel vasthouden, zelfs toen ik niet eens naast mijn dochter kon zitten. Ik voelde: ik ben niet alleen, ik kan dit. Dit is nu bijna twee jaar geleden. Het sterkte me in de gedachte dat ik bij mijn man niet de waardering en troost vond die ik soms wel nodig had. Toen ik terugkwam, durfde ik dat uit te spreken. Niet veel later zijn we gescheiden.

Inmiddels ben ik hertrouwd met een ander en hij is dol op Amerika en New York, dus een trip naar de Verenigde Staten zal niet uitblijven. Ik heb er alle vertrouwen in dat ik niet meer bang zal zijn in het vliegtuig. Zeker niet met deze leuke, lieve man naast me.”

  • Styling: Maartje Bodt. Haar en make-up: Astrid Timmer. M.m.v. Co’couture via Vondel Amsterdam (jasje), Violetta (oranje trui)
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden