null Beeld

Ik drink geen wijn en dat roept bij heel veel mensen reacties op

Helene van Santen
null Beeld

Libelle's Helene is een echt gezelligheidsdier: ze kan uren op het terras zitten en is dol op diners met vrienden. Een ding is daarbij nogal lastig: ze gruwelt van wijn. En dat roept bij héél veel mensen reacties op.

Ik lust geen wijn. Waarom niet, dat weet ik ook niet, het is gewoon zo. Voor mij is dat geen enkel probleem, ik ga met gemak door het leven zonder dat spul, maar van de reacties in mijn omgeving word ik weleens moe. Het is de normaalste zaak van de wereld om iets niet te lusten: er zijn mensen die geen avocado lusten, of geen pasta. Of die gruwelen van pindakaas. Zij krijgen hier nooit verbaasde blikken over en hoeven al helemaal niet uit te leggen waarom ze dat niet lusten (Weleens iemand horen zeggen: "Huh, eet jij geen pindakaas? Waarom niet?"). Maar als je geen wijn drinkt, is dat heel anders. Dan heb je dagelijks te maken met opmerkingen hierover.

Glas voor mijn neus gezet

Vooral bij diners is het lastig, zeker als er mensen bij zijn die mij nog niet zo lang kennen. Dan komt er immers vrijwel altijd wijn op tafel - en vraag ik consequent om een glas mineraalwater. Vervolgens kijken alle mensen aan tafel mij aan, tot één van hen vraagt waarom ik geen wijn drink. Dat lust ik dus niet. “Oh, maar je hebt nog nooit een goede wijn geproefd, probeer deze maar eens,” is dan meestal het antwoord, waarop alsnog een glas voor mij wordt ingeschonken, dat vervolgens pontificaal voor mijn neus wordt neergezet. Eh, nee dank je.

LEES OOK: Libelle's Anni dronk elke dag een glas rode wijn en dit is wat er gebeurde

Feestje verpest

Een andere veelgehoorde reactie van tafelgenoten is: "Hè, wat ongezellig." Meestal uitgesproken met een zwaar teleurgestelde blik, alsof ik zojuist een ontzettend leuk feestje heb verpest. Want gezelligheid, daar hoort alcohol bij. Dat is natuurlijk onzin, maar deze overtuiging zit diep ingebakken in onze... tja, in wat eigenlijk? Onze cultuur, onze maatschappij? Dat is toch eigenlijk heel raar? Meestal hoor ik na een paar uur, als iedereen om mij heen een beetje teut is: "Oh, jij bent wel heel gezellig! Je hebt helemaal geen alcohol nodig." Nee, precies. Jij ook niet, hoor. Iedereen kan het leuk hebben zonder drank.

Tuthola

Soms lijkt het wel alsof ik de enige ben die geen wijn drinkt. Maar dan komt steun ineens uit onverwachte hoek. Toen ik Daphne Deckers een keer op televisie hoorde zeggen dat ze nog nooit in haar hele leven een druppel alcohol heeft gedronken (en ik vermoed dat zij een geweldig leven vol gezellige feestjes heeft), wilde ik haar door het tv-scherm trekken om haar een zoen te geven. Hè hè, zie je wel: je bent geen tuthola als je geen alcohol drinkt.

Dan komt nu maar meteen de volgende bekentenis: ik lust ook geen bier. Maar daar gaan we het een andere keer over hebben.

De leukste artikelen van Libelle ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

BEKIJK OOK DEZE VIDEO:

Voor wie wél van wijntje houdt: zo blijft je wijn lekker koel (zonder waterig te worden):

LEES OOK:

Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden