null Beeld

Ik ging een week lang op retraite en dit gebeurde er

Libelle's Coks was altijd al benieuwd hoe het zou zijn om op retraite te gaan. Ze voegde daarom de daad bij het woord en vertrok een week lang naar een retraiteoord in de jungle. Dit vond ze ervan.

Coks Donders

Als ik aan retraites denk, denk ik aan kloosters, nonnen, monniken, stilte en bidden. Een retraite is dan van oorsprong ook iets religieus, maar in de loop der tijd heeft een retraite een veel bredere betekenis gekregen.

Hoewel... De Dikke van Dale is erg kort maar krachtig in de definitie van een retraite. Komt 'ie: "dagen van geestelijke afzondering".

Van de Veluwe tot Ibiza en India

Tegenwoordig zijn er inderdaad tientallen manieren om een paar dagen in die zogenaamde geestelijke afzondering door te brengen.

In Nederland alleen al zijn er nog een boel kloosters die retraites aanbieden, maar op het internet vliegen ook advertenties voor boeddhistische, detox-, mindfulness- en yoga-retraites je om de oren op verschillende locaties, variërend van de Veluwe tot Ibiza en India.

Hoe wist ik nou welke retraite het beste bij mij zou passen?

Hoewel ik nog altijd graag een traditionele retraite in een klooster zou willen doen, kwam er het afgelopen jaar een heel ander soort uitdaging op mijn pad: een yogaretraite in Guatemala.

Dag all-inclusive, hallo hutje in de jungle

Nu ga ik gelijk al beginnen met het feit dat je voor een paar dagen in geestelijke afzondering echt niet helemaal naar de andere kant van de wereld hoeft te vliegen zoals ik heb gedaan. Maar gezien een goede Mexicaanse vriendin van mij ging trouwen (in Mexico), zocht ik nog een mogelijkheid om in mijn eentje een week iets anders te doen daar in de regio.

Zo werd dat idee van een retraite eindelijk werkelijkheid. Ik zag het namelijk niet zitten om in mijn eentje (nee, ik heb geen man, geen kinderen) een week in een resort aan het Mexicaanse strand door te brengen.

12 Vulkanen

Het werd dus Guatemala, 2 uur vliegen van Mexico Stad. Ik vond het nogal wat hoor, want dit soort trips ben ik helemaal niet gewend. Gelukkig is Centraal-Amerika helemaal niet duur en daarnaast staat de regio bekend om de vele veilige retraiteplekken overal en nergens.

Veel hippies en yogaverslaafden streken de afgelopen decennia namelijk neer in de jungles van Costa Rica en Nicaragua, maar dus óók aan het Meer van Atitlán, een op 1500 meter hoogte door twaalf vulkanen omringd meer in Guatemala. Dáár moest ik heen. Als je mijn foto's ziet begrijp je denk ik ook gelijk waarom.

null Beeld

null Beeld

Regenseizoen

Ik boekte mijn retraite via een website en uiteindelijk zat ik maanden later opeens compleet in mijn uppie in het retraiteoord dagenlang naar het meer en de vulkanen te staren.

Waarom? Het was regenseizoen, dus er waren nauwelijks toeristen in de regio te bekennen. Héérlijk was dat, de omgeving leek van mij. Het regende af en toe inderdaad pijpenstelen, maar het overgrote gedeelte van de dag was er gewoon zon.

All by myself

Ik was ontzettend bang voor de beklemmende eenzaamheid die je kan voelen als je alleen op reis gaat. Het verbaasde me dan ook dat ik daar echt geen moment last van heb gehad.

Ik vond het heerlijk om compleet alleen, zonder mijn lieve familie, vrienden en collega's eens goed na te denken over van alles en nog wat. Ik heb een boel voor mezelf op papier kunnen zetten en een beetje kunnen uitvogelen wat ik de komende tijd allemaal wil gaan doen.

Bevrijding

Wat een bevrijding was dat zeg! Hier in Nederland neem ik nóóit de tijd om een paar dagen me af te sluiten van de buitenwereld, niet alleen om mezelf weer op te laden, maar gewoon om dingen op een rijtje te kunnen zetten. En dat terwijl een mens dat gewoon af en toe nodig heeft.

Ik ging dus echt compleet opgeladen, vol met nieuwe energie het vliegtuig in naar Mexico. De bruiloft was geweldig, ik voelde me heerlijk uitgerust, fris en zelfverzekerd en ben dan ook vol goede moed weer aan de slag gegaan op de redactie.

Journalist zoekt non

De week na thuiskomst was een van de drukste van de afgelopen jaren om verschillende saaie werkdetails, deadlines, collega's die ziek zijn en/of op vakantie gingen en projecten die afgerond moesten worden. Godzijdank was mijn batterijtje weer vol en kon ik er weer voor 500% tegenaan. Die retraite heeft me echt goed gedaan en ik wil dit zeker ieder jaar een week gaan doen. En dan ook écht een keertje bij de nonnen, misschien zelfs in stilte.

Ik zie een nieuwe challenge.

Iedere dag (gratis!) de best gelezen berichten van Libelle Daily in je mailbox? Meld je aan voor de Daily Update!

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden