null Beeld

Ik *hartje* thuiswerken

Elke week schrijft Esther Vuijsters voor Libelle Daily over haar drukke leven als zzpmmk’er (zelfstandige zonder personeel maar mét kinderen). Deze week: Esther houdt er echt van, van thuiswerken. 

Redactie Libelle.nl

Ik woon tegenover een kleuterschool. En dat is erg goed voor het arbeidsethos. Want ik heb weliswaar een beetje overlast van de bloedfanatieke fietsmoederbrigade – als ik rond half negen probeer weg te komen met de auto, dan krijg ik de ene dodelijke blik na de andere toegeworpen – ik geniet er ook van.

Eerste kop koffie

Zo zit ik zelf meestal nét aan mijn eerste cappuccino, Spotify’s Koffiehuis op de achtergrond, laptop op schoot en ondertussen lekker loeren, als hier op het plein de hel losbreekt. Machtig om te zien hoe ouders hun waardigheid proberen te behouden met een gillend kind achterop hun fiets en een baby voorop. En wat te denken van al die voorverpakte vaders, die steevast twee keer moeten lopen, omdat het tien-uurtje nog in de auto ligt? En maar racen naar het werk. Heerlijk, denk ik dan. Dat ik dat niet hoef.

Knutselattribuut

Mijn kinderen zijn inmiddels oud genoeg om zelf naar school te lopen. Ik geef ze ’s ochtends een kus, een (gym)tas, glazen potje of ander knutselattribuut waar ze op het laatste moment mee gekomen zijn, en roep: “Tot straks lieverdje!” Daarna trek ik de deur dicht en start ik mijn ochtendritueel. Krant scannen, onderwerpen zoeken, bloggen. Wat er dan ook op het programma staat. Geen file. Geen drammerige dreumes, geen stress.

Vastgelopen

En als ik dan een tijdje gewerkt heb – en ik dreig bijvoorbeeld vast te lopen – dan kijk ik meestal gewoon even naar buiten. Er blijven namelijk altijd wel wat moeders met kleine kinderen ‘plakken’ op zo’n plein. Die zoeken steun bij elkaar. Dat weet ik nog wel van vroeger. En echt, één blik is dan meestal genoeg. Een kind dat de benen neemt, een plotselinge regen- of driftbui en een te haastig aangeschoten parka. Meestal kan ik dan direct weer verder. Tenminste, als ik niet eerst nog even een verse cappuccino ga halen.

Thuiswerkende zzpmmk’ers* met jonge kinderen: wanhoop niet. Het wordt beter, echt!

*Zelfstandige Zonder Personeel Maar Met Kinderen

Meer lezen? Check Esthers eigen website of Facebookpagina.

Beeld: Getty Images

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden