PREMIUMSergio Vyent

“Ik heb niets te verbergen”

null Beeld Petronellanitta
Beeld Petronellanitta

Als maître in het programma First dates hoopt hij met zijn kandidaten vurig op de liefde. Zijn eigen ervaringen op dat gebied beschreef Sergio Vyent (51) onlangs in De liefde volgens Sergio. “Ik vind dat ik wel iets te vertellen heb.”

Merel BronsPetronellanitta

Ik heb een first date met hem op het terras van Sweet Jane, een Aziatisch restaurant van een goede vriend van hem, in Amsterdam-West. Even voelt het alsof ik zelf gekoppeld ga worden. Hij steekt zijn hand uit en zegt met die bekende glimlach en lage stem: “Hallo… Ik ben Sergio. Wil je ook wat te drinken?” Het wordt een latte. Met in het schuim, natuurlijk, een hartje.

We kennen je als gastheer in First dates. In je boek leren we de man achter die glimlach kennen. Dat lijkt me best spannend om te delen.

“Eigenlijk niet. Het past totaal bij me op dit moment in mijn leven. Ik heb niets te verbergen. En inderdaad, mensen hebben een bepaald beeld van me. Die sympathieke man van tv, die openstaat voor anderen. Dat klopt wel, maar er zit meer achter. Die balans wil ik graag laten zien: dit heb ik meegemaakt en zo zie ik de liefde. Ik pretendeer helemaal niet dat ik de wijsheid in pacht heb, maar ik vind wel dat ik iets te vertellen heb. Ik hoop dat anderen iets kunnen met mijn ervaringen.”

In het begin van je boek staat: ‘De meest onvoorwaardelijke liefde krijg je als kind van je ouders.’ Jouw ouders konden niet voor je zorgen, waardoor je op je elfde bij een pleeggezin terechtkwam. Wat deed dat met je?

“Ik wil niet denken dat mijn ouders die liefde niet voor me voelden. Ze waren gewoon nog niet toe aan het krijgen van kinderen. Het waren muzikanten, ze waren nog jong en maakten andere keuzes. Ik draag ze dat niet na, maar het heeft me zeker wel gevormd. Ik heb me vaak afgevraagd wat mijn aandeel hierin was. Komt het door mij? Wie ben ik? Waar sta ik? Ben ik wel goed genoeg? Dat is een natuurlijk mechanisme, je zelfvertrouwen krijgt daardoor een knauw. Toen ik bij mijn pleegmoeder Mien terechtkwam, is dat goed gekomen.”

null Beeld

Je hebt je boek aan haar opgedragen...

“Ja, zij heeft me die onvoorwaardelijke liefde wél gegeven en laten zien hoe je voor iemand anders kunt zorgen. Mijn eerste kinderjaren herinner ik me als een wazige vlek, omdat er zo veel nare dingen gebeurden. Mien heeft me mijn kind-zijn teruggegeven. Door mijn valse start was ik al veel te snel volwassen geworden, maar bij haar voelde ik me thuis en veilig en kon ik mezelf zijn. Daarom heeft ze tot op de dag van vandaag veel voor me betekend. Zelfs nu ze er niet meer is.”

Is ze er al lang niet meer?

“Toen ik twee jaar geleden met mijn oudste zoon Marius een roadtrip naar Frankrijk maakte, hoorde ik dat ze was overleden. Het brak me zo dat ik het niet aankon om naar de begrafenis te gaan. Ik had Mien al jaren niet meer gesproken of gezien. Niet opzettelijk, dat was gewoon zo gegroeid.”

Hoe kwam dat?

“Ons contact verwaterde toen ik op mezelf ging wonen. Ik wilde op eigen benen staan, laten zien dat ik het zelf kon. In die tijd was ik ook niet goed in het onderhouden van contacten. Ik had het gevoel dat ze ook zonder dat ik zei het wel wist hoeveel ik om haar gaf, dat het wel goed zat. Pas toen ik hoorde dat ze er niet meer was, dacht ik: had ik niet meer moeten uitspreken hoeveel ik om haar geef? Dat besef heeft bij mij blijvend iets veranderd.”

Wat precies?

“Dat ik tegen de mensen die me dierbaar zijn meer wil uitspreken dat ik van ze hou. Dat ben ik vanaf dat moment ook echt gaan doen. Tegen mijn kinderen, mijn vriendin, mijn vrienden. Dan roepen zij soms: ‘Sergio, gaat het wel goed met je?’ Maar ik weet heel goed dat het allemaal zomaar afgelopen kan zijn. Ik ben me bewust van onze kwetsbaarheid. Vorig jaar heb ik ook mijn zus verloren, aan een hersen­bloeding. Dat was heel heftig. Pats boem, weg was ze. Hoe druk ik het soms ook heb, ik wil andere mensen échte aandacht geven en dat ze zich bij mij gezien voelen. Dat heb ik zelf als kind moeten missen.”

Hoe doe je dat, mensen het gevoel geven dat ze gezien worden?

“Heel simpel: door ze aandacht te geven. Gewoon écht te vragen hoe het met ze gaat, te luisteren, voor ze klaar te staan. Dat doe ik in mijn persoonlijke leven én in mijn werk. Ik wil ook de kandidaten bij First dates het gevoel geven dat ze ertoe doen, belangrijk zijn. Ook al zie ik soms 56 dates in een opnameweekend, iedere kandidaat is uniek en heeft een verhaal. Ik vind het ongelooflijk dapper dat ze er op tv voor uitkomen dat ze op zoek zijn naar liefde. Je moet het maar durven.”

null Beeld

Vóór First dates werkte je als manager in de horeca. Hoe is het om opeens te worden herkend op straat?

“Gelukkig is dat geleidelijk gegaan. In het eerste seizoen werd het programma maar één keer per week uitgezonden. Inmiddels zijn we vijf dagen per week te zien. Inderdaad, ik word nu veel vaker herkend. Het gebeurt regelmatig dat mensen me aanspreken. Ik vind dat meestal wel leuk en als het een keer niet uitkomt, voel ik me ook vrij genoeg om dat te zeggen. Laatst op het terras zat een heel gezin naar me te kijken en te wijzen. Ik ben er zelf maar even naartoe gelopen en heb gevraagd of ze misschien op de foto wilden. Dat vonden ze erg leuk en het was meteen minder ongemakkelijk. Ik denk weleens: het is maar goed dat die bekendheid pas nu komt, nu ik eenenvijftig ben. Ik durf nu veel beter te zeggen wat ik wil of vind.”

Hoe bedoel je dat?

“Ik heb jarenlang het gevoel gehad dat ik me moest schikken naar anderen. Ook in relaties. Ik wist wel wat ik wilde, maar had toch vaak de neiging om anderen te pleasen, concessies te doen. Gedrag dat ik mezelf als kind heb aangeleerd, denk ik: ik deed wat anderen van me wilden, zodat ik leuk of goed genoeg zou zijn. Daar ben ik inmiddels van teruggekomen. Gelukkig hoeft dat ook niet in de relatie die ik nu heb. Bij Esther kan ik totaal mezelf zijn.”

Jullie hebben elkaar ontmoet op de set van First dates.

“Ja, dat klopt. Zij werkt er als verslaggever en volgt de kandidaten tijdens hun date. De eerste keer dat ik haar zag, vond ik haar al leuk. Inmiddels zijn we bijna twee jaar samen. Ze is grappig, we hebben veel lol samen, we kunnen goed praten en we geven elkaar de ruimte. Ik heb bij haar nooit het gevoel dat ik me anders moet voordoen. In het begin van onze relatie heb ik bijvoorbeeld al aangekaart dat ik geen kinderwens meer had. Ik zat daar echt mee. Ze is veertig, misschien wilde zij dat nog wél. Ik heb het gewoon maar meteen uitgesproken. Ze vond dat heel prettig en bleek gelukkig helemaal geen kinderen te willen. Toen was het de wereld uit. Zo sta ik tegenwoordig in het leven: ik wil dicht bij mezelf blijven en zeggen wat ik bedoel.”

Zie je dat als een voordeel van het ouder worden, durven zeggen wat je vindt?

“Absoluut. Een van de vele voordelen, eigenlijk. Het fijnste vind ik dat ik me niet meer hoef te bewijzen; ik hoef niet meer mee te doen aan de ratrace. Dat geeft me veel rust. Ik denk dat ik daarom ook niet bang ben om nu dit boek uit te brengen. Het is wat het is, ik kan het niet anders maken en je kunt ermee doen wat je wilt.”

null Beeld

Leer je dat je kinderen ook?

“Zeker. Mijn oudste zoon is zeventien, de tweeling – een jongen en een meisje – is zeven. Ze komen uit verschillende relaties. Die oudste gaat zijn eigen gang en komt zo nu en dan binnenwaaien, maar woont voor het grootste deel bij zijn moeder. Over de tweeling heb ik co-ouderschap. Zij zijn voor de helft van de tijd bij mij. Ik probeer ze te laten leren van de manier waarop ik in het leven sta, van mijn ervaringen. Ik ben heel open tegen ze en leg uit waarom ik iets op een bepaalde manier doe. Juist omdat ik weet hoe belangrijk het is dat ze daar niet hun eigen invulling aan gaan geven, zoals ik vroeger deed. Toen mijn zus was overleden en ik soms kribbig was of moest huilen, vertelde ik ze waarom ik me zo voelde en zo deed. En vooral ook dat het niet aan hen lag. Ik vind dat heel belangrijk.”

Wat voor vader wil je voor ze zijn?

“Ik hoop dat ze weten dat ze altijd met alles bij me terechtkunnen. Natuurlijk, kinderen zetten zich tegen hun ouders af, dat is normaal. Als ze maar weten dat ze me alles kunnen vragen. Marius doet dat gelukkig al. Toen hij laatst een dingetje had met zijn vriendin, wist hij me te vinden. Hij vertelde dat ze veel aandacht nodig had, terwijl hij ook met vrienden wil zijn. Ik heb hem geadviseerd dat hij haar dat moet uitleggen. Dat zowel zijn vrienden als zij belangrijk voor hem zijn en dat ze niet aan zichzelf of aan zijn liefde voor haar hoeft te twijfelen. Maar ik geef hem ook mee dat je niet te lang in een relatie moet blijven hangen als het niet werkt. Ik geloof dat ze het inmiddels hebben uitgepraat en dat het weer goed is.”

Het klinkt alsof je nu op een prettige plek in je leven staat. Waar droom jij nog van?

“Dat het zo mag blijven en ik ervan mag blijven genieten. Ik wil mijn kinderen zien opgroeien tot mooie individuen die net zo openstaan voor anderen als ik. Dat ik de fijne vriendschappen om me heen behoud. Dat mijn relatie met Esther zo leuk blijft als-ie nu is en dat er mooie dingen op mijn pad blijven komen in mijn werk. Ik ga met Jim Bakkum het theater in met het repertoire van Frank Sinatra. Daar heb ik echt zin in. Je hebt gelijk. Ik heb het goed nu.” ■

DIT IS SERGIO

Tot hij startte bij de televisie was Sergio Vyent (1970) teamleider bij de openbare bibliotheek in Amsterdam Nieuw-West. In 2017 was hij voor het eerst te zien als maître in het tv-programma First dates, waarin hij de koppels ontvangt en naar hun tafel brengt. Sergio woont in Amsterdam en heeft drie kinderen: Marius (17) en de tweeling Cassius en Charlize (7).

Sergio’s datetips

  1. Zeg niet: ‘Heb je het kunnen vinden?’ “Het lijkt een goede ijsbreker, maar begin nooit het gesprek met hoe je ergens bent gekomen of welke snelweg je hebt genomen.”
  2. Stel je open en heb aandacht voor de ander “Laat zien wie je bent en durf je open te stellen. Heb aandacht voor de ander en durf dus ook vragen te stellen, in plaats van alleen te beantwoorden.”
  3. Blijf ontspannen “Een stilte wordt ongemakkelijk op het moment dat je zelf dat gevoel hebt. Soms mag een stilte er zijn, raak dan niet meteen in paniek.”
null Beeld

In het Libelle TV-programma Wanneer heb je voor het laatst… geeft Sergio antwoord op prangende vragen.

  • Styling: Inge Holkenborg. Haar en make-up: Astrid Timmer. Productie: Charissa Macnack. M.M.V.: Hotel V Amsterdam, Arket (jas en blazer), The English Hatter (pet en coltrui), Sissy-Boy (broek), Nike styled by Shoes (sneakers), Samsøe & Samsøe (broek)

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden