PREMIUMSameena (30) verwerkte haar loverboy-verleden met hardlopen:

“Ik heb veel meer kracht dan ik dacht”

null Beeld Petronellanitta, Bart Brussee
Beeld Petronellanitta, Bart Brussee

Nadat Sameena van der Mijden (30) zich wist te ontworstelen aan een loverboy, verwerkte ze haar trauma’s met hardlopen.

Merel BronsPetronellanitta, Bart Brussee

“Na een ingewikkelde jeugd met gescheiden ouders en een onveilige thuissituatie, kwam ik op mijn zeventiende op straat te staan. Via mijn bijbaantje bij een supermarkt ontmoette ik de jongen die uiteindelijk een loverboy bleek. Logischerwijs was ik gevoelig voor zijn mooie beloftes voor de toekomst – hij pakte me totaal in. Helaas bleek die gelukkige toekomst samen niet wat hij met mij voor ogen had. Op een avond werd ik door hem en zijn vrienden verkracht en dat werd door een van hen gefilmd. Hij dreigde dat filmpje naar iedereen door te sturen en kreeg daarmee zo veel macht over me, dat hij met me kon doen wat hij wilde. Hij dwong me in de prostitutie te werken, liet me tegen betaling seks hebben met zijn vrienden in appartementen, hotels, zelfs in auto’s. Al het geld dat ik daarvoor kreeg, moest ik bij hem inleveren. Het waren twee afschuwelijke jaren waarin ik mezelf vaak probeerde af te sluiten voor alle verschrikkingen. Dan staarde ik naar het plafond en maakte ik een bucketlist van alle dingen die ik nog wilde doen in mijn leven. Ik was er zo slecht aan toe dat ik ook een eetstoornis ontwikkelde.
Omdat hij vond dat ik zijn bezit was en moest blijven, kerfde hij met een mes zijn initialen in mijn buik. Toen die wond ontstak en ik bij de huisarts belandde, bleek dat mijn redding. Er werd hulpverlening ingeschakeld en ik vluchtte naar een andere stad. Ik heb me daar zo goed verborgen gehouden, dat mijn loverboy me nooit meer heeft gevonden.
In die nieuwe stad had ik niets of niemand. Geen werk, geen vrienden. Ik voelde me depressief en om de tijd te doden keek ik naar Amerikaanse motivational videos waarin werd verteld dat het belangrijk is om in ieder geval iets te doen met je dag, al is het maar je bed opmaken. Ik wilde graag sporten, en bij gebrek aan geld begon ik met hardlopen. Gewoon op mijn gympen en in een katoenen shirt door de buurt.

null Beeld

De eerste keer bereikte ik nauwelijks het einde van de straat, maar ik bleef het toch elkedag doen. Ik merkte dat ik steeds verder kon rennen en dat mijn conditie beter werd. Tijdens het rennen kon ik mijn hoofd leegmaken. Ik besloot dat ik niet in de slachtofferrol wilde blijven hangen, maar iets wilde maken van mijn leven. Ik ging weer aan de slag met een studie en kwam steeds verder in het hardlopen. Ik begon met duurlopen en halve marathons en inmiddels doe ik aan ultrarunning. Dat zijn loopwedstrijden van vaak honderden kilometers, in allerlei weersomstandigheden. Mijn laatste run was 360 kilometer, verdeeld over 46 uur. Ook liep ik vorig jaar duizend kilometer in tien dagen, waarmee ik aandacht vroeg voor het onderwerp dat zo dicht bij me staat: uitbuiting en mensenhandel. Ik heb mijn verhaal toen in verschillende media mogen vertellen. Bang dat mijn loverboy me hierdoor komt opzoeken, ben ik niet. Hij krijgt mij niet meer klein.
Voor mij is het verleggen van mijn fysieke grenzen echt therapeutisch geweest. Het hardlopen heeft me laten inzien dat ik steeds een stap verder kon gaan, ook als ik dacht dat ik dat niet kon. Dat heeft me meer gebracht dan al die uren praten met een therapeut.
Soms, bijvoorbeeld als ik midden in de nacht door de sneeuw in de bergen ren, denk ik weleens: wat ben ik aan het doen? Maar meteen voel ik tot in mijn tenen: als ik dit aankan, kan ik alles in het leven aan. En dat maakt me alleen maar sterker.”
Sameena schreef een boek over haar ervaringen, Mijn ultrarun uit de gedwongen prostitutie (€ 9,99, Uitgeverij Buijten en Schipperheijn Motief)

Styling: Gwendolyn Nicole, Ronald Huisinga. | Visagie: Astrid Timmer, Wilma Scholte . | m.m.v.: Bloes Jurk, Pumps (Zara), Top (Christian Berg), Pantalon (Costes) (Mirella), Jasje (Jake’s), Top, Sandalette (Zara), Pantalon (C&A) (Susan), Pak (Freebird), top (Vila), sneakers (All Stars) (Sameena)

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden